Mediterende man in marmeren gang

Productiviteit

Zes van de beste technologische hulpmiddelen voor een leven lang leren

Reading Time: 6 minutes

Een leven lang leren is goed voor uw gezondheid, uw portemonnee en uw sociaal leven, dus hoe geeft u prioriteit aan bijscholing? Wij onthullen de beste technologische hulpmiddelen voor iedereen die zijn of haar vaardigheden wil verbeteren of ontwikkelen, van het maken van aantekeningen tot het bijschaven van talen. David Phelan doet verslag

 

Leren stopt niet nadat u uw school of universiteit vaarwel zegt. De voordelen van onderwijs doen zich nog lang tijdens uw werkzame jaren gelden. En hoewel u wellicht opgelucht bent dat die traumatiserende examens achter u liggen, zijn er veel goede redenen om uw geest zo soepel mogelijk te houden.

De voordelen van een leven lang leren en vaardighedenontwikkeling reiken veel verder dan het verbeteren van economische productiviteit en kunnen zelfs indirect uw welzijn verhogen, met een betere gezondheid en sociaal positief gedrag als gevolg.

Werkgevers zien ook graag dat mensen door blijven leren. Het wervingsproces van Google bestaat onder andere uit het zoeken van mensen wiens persoonlijke interesses vatbaar zijn voor zelfverbetering en toewijding. Dus wat de beste technologische hulpmiddelen voor het verwerven of doorontwikkelen van vaardigheden? Deze zes zijn zeker uw tijd en moeite waard.

1. Udacity

Udacity biedt onlinecursussen met de nadruk op programmeren en computerwetenschap. Sommige cursussen zijn gratis, maar een aantal cursussen onder de noemer ‘nanodegrees’ is opgezet in samenwerking met industriereuzen zoals IBM, Google en Facebook en kunnen honderden dollars, ponden of euro’s kosten. Hoewel u dankzij Udacity geen Nobelprijs zult winnen, is het een fanatisch hulpmiddel voor vaardigheidsverbetering, zegt oprichter Sebastian Thrun. Als het klopt dat in al het werk de technologie in de toekomst een steeds grotere rol zal spelen, kan het belangrijk zijn om te leren programmeren en te weten hoe machinaal leren of AR-programma’s werken.

Eindoordeel Als dit onderwerp u ligt, kan het onderwijs u veel brengen. De degelijke en goed opgezette lessen zijn bruikbaar en er is ondersteuning.

Nadelen Niet alle onderwerpen zijn voor iedereen relevant en het kan in eerste instantie lastig zijn om de materie onder de knie te krijgen, alhoewel deze zeer goed wordt uitgelegd. Het is belangrijk de juiste cursus voor u te kiezen. 7/10

 Logo van Udacity op een laptopscherm

2. Memrise

Er zijn tegenwoordige vele taalapps verkrijgbaar, elk met hun eigen technieken. Sommige zijn traditioneel en leren u talen met dezelfde benadering van vocabulaire en grammatica die u misschien nog herinnert uit uw schooltijd. Andere, zoals Memrise, maken van leren een spel. De app gebruikt een kaartenbak. Als u een paar woorden of zinnen hebt zien langskomen, wordt u getest en wordt de herhaling steeds minder: het is makkelijk een zin te onthouden die u een seconde geleden hebt gezien, maar het wordt lastiger naarmate de tijdsduur groter is. Hoe meer u studeert, hoe meer punten u verdient. Het is in eerste instantie gratis, hoewel er ook een Proversie is, waarin u details over uw studievoortgang kunt zien en woorden kunt oefenen die u moeilijker vindt. Voor de meesten mensen is de gratis versie prima.

Eindoordeel Met dagelijkse sessies (hoe meer hoe beter) kan de sprong van eenlettergrepige woorden naar de eerste zelfverzekerde zinnen een kwestie van weken zijn. Gebruiksvriendelijke en intuïtieve app.

Nadelen U bereikt niets met een lesje hier en daar en er is dus rotsvaste toewijding voor nodig om er iets van te maken. Er gaat nog altijd niets boven een-op-eentaallessen. 7/10

Logo van Memrise op een smartphonescherm

3. 10 Per Cent Happier

Een paar minuten meditatie kan al genoeg zijn om angstige gevoelens te verminderen en anders op stressvolle situaties te reageren. Headspace is de bekendste meditatieapp op de markt, maar 10 Per Cent Happier kiest voor een andere, directere aanpak door de gebruiker te helpen een hoger focusniveau te bereiken en ‘niet rondgesleurd te worden door hun emoties’. Zo verwoordt Dan Harris het, presentator van ABC News en gastheer van de app, wiens kennismaking met meditatie begon na een paniekaanval tijdens een liveuitzending. De introductiereeks van zeven sessies is gratis. De sessies zijn bedoeld om erachter te komen of de app voor u werkt. Ze omvatten nuttig advies over hoe u tijd vrijmaakt in een hectische planning en wat u kunt doen als u zich verveelt.

Eindoordeel Meditatie verandert u niet plotseling in een goeroe zonder enige stress, maar de app blijft interessant door de nuchtere aanpak en de oprecht interessante content.

Nadelen Zoals met alle apps met een langetermijndoel is het eenvoudig teleurgesteld te raken wanneer u niet meteen resultaten ziet. En als u de belangrijkste gastheren Dan Harris en Joseph Goldstein niet kunt verkroppen, is dit misschien niet de ideale meditatieapp voor u. 9/10

Logo van 10 per cent happier op een smartwatch

4. Evernote

Het voordeel van digitaal aantekeningen maken, is dat u deze onmiddellijk met andere apparaten kunt synchroniseren zodra de notitie eenmaal is gemaakt, zodat u er overal bij kunt. Een uitgebreide aantekeningenapp zoals Evernote zorgt ervoor dat het delen van aantekeningen met collega’s kinderspel wordt. Met geavanceerde zoekfuncties kunt u teksten opzoeken in opgeslagen notities en zelfs in handgeschreven aantekeningen – dankzij de optische tekenherkenning. Tijdens het verrichten van research kunt u met het klembord webpagina’s uit verscheidene browsers opslaan, waardoor leren veel eenvoudiger wordt. Zoals bij veel apps is de basisapp gratis, maar als u de premiumversie wilt, zijn er abonnementskosten van toepassing.

Eindoordeel Deze app kan uw leven echt vereenvoudigen. Er zijn zoveel nuttige functies dat het waarschijnlijk uw favoriete app wordt die u voor veel meer gebruikt dan u aanvankelijk had gedacht.

Nadelen De veelzijdigheid kan ook een nadeel zijn, aangezien het in eerste instantie echt moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Het is zelfs een beetje overweldigend. Andere apps, zoals de Notes-app die is ingebouwd in de gadgets van Apple, zijn veel toegankelijker. 8/10

Logo van Evernote op een laptopscherm

5. Wolfram Alpha

Wolfram Alpha is een bron van kennis en rekenkracht. Als u een bepaalde vergelijking moet oplossen, typt u deze in en wordt deze voor u uitgerekend, maar als u moet leren hoe u zoiets zelf doet, legt de app u het stap voor stap uit (hoewel de app gratis is, is er ook een pro-abonnement voor dit soort geavanceerde functies). De app beweert over meer dan tien biljoen data-items te beschikken, met duizenden soorten visuele output. Het klopt dat sommige van de brandende levensvragen – is Tom Cruise langer dan Dustin Hoffman? (Ja.) – door persoonlijke assistenten zoals Alexa en Siri kunnen worden beantwoord, maar met Wolfram Alpha hebt u veel ingewikkeldere antwoorden binnen uw digitale handbereik. Kunt u niet op een Engels woord komen dat begint met een b en eindigt op ic? Typ het in en u krijgt de volledige lijst. Of vergelijk de oplagen van twee verschillende publicaties om te bepalen waarin u het best een advertentie kunt plaatsen. De app kan ook uit de voeten met kansberekeningen en vertelt u wat de relatieve kans is dat iets gebeurt (waaronder de kans op een royal flush bij poker), uw BMI berekenen, de kans berekenen dat u bepaalde ziekten oploopt of zien wat geld waard was in 1965 in vergelijking met vandaag (of ieder ander jaar).

Eindoordeel Het is een bron aan kennis die steeds vertrouwder en onmisbaarder wordt naarmate u de app meer gebruikt. De deskundigheid en accuraatheid is boven iedere twijfel verheven.

Nadelen Het kan even duren voordat u doorhebt wat de app wel en niet kan. Als u meermaals aanloopt tegen de zaken die het niet aankan, is dat wellicht ontmoedigend en wilt u zelfs wel opgegeven. 7/10

Logo van Wolfram Alpha op een computerscherm

6. Grammarly

Als spelling en leestekens niet uw sterkste punt zijn, kan Grammarly uitkomst bieden. De app ontdekt verkeerd geplaatste leestekens tijdens het typen, draagt alternatieve bewoordingen aan als u het verkeerde woord hebt gekozen en biedt een verzorgdere woordkeuze. Grammarly is gratis maar voor sommige functies, zoals kromme zinnen corrigeren, is de premiumversie vereist. De app doet meer dan u verbeteren: u kunt doelen stellen voor de gewenste stijl, bijvoorbeeld of u wilt informeren of een verhaal wilt vertellen.

Eindoordeel Net als bij de andere genoemde apps, kunt u er meer uithalen naarmate u er meer moeite insteekt. De app legt op een duidelijke manier taalfouten uit en is geschikt voor meerdere beheersingsniveaus (van het Engels).

Nadelen U steekt weinig op als u klakkeloos wijzigingen overneemt, maar met gestelde doelen kunt u bewuster leren. De app moedigt u ook subtiel maar aanhoudend aan om te upgraden naar de betaalde versie. 7/10

Logo van Grammarly op een smartphonescherm


David Phelan is freelancetechnologiejournalist en woont en werkt in het VK.

David Phelan, auteur van het artikel

 Ontdek hoe kantoorruimte van Regus u kan helpen uw productiviteit te vergroten