Waarom 16 minuten forenzen de sleutel tot geluk is

Productiviteit

Waarom 16 minuten forenzen de sleutel tot geluk is

Leestijd:  5 Minuten

Wilt u uw moraal een boost geven en uw leven veranderen? Volg het voorbeeld van ‘s werelds gelukkigste landen en zeg nee tegen uw lange, dagelijkse tocht naar het werk, zegt Hannah Hudson

Hoe lang bent u in uw leven op weg van en naar uw werk? Hebt u daar ooit bij stilgestaan?

Als u in de VS woont, dat gemiddeld de 10e langste pendeltijd in de wereld heeft, spendeert u in een normaal jaar het equivalent van acht dagen van 24 uur om van en naar uw werk te gaan als de reis in beide richtingen 25 minuten duurt(1).

Als u 28 minuten pendelt, het gemiddelde in het VK(2), besteedt u er 9 hele dagen of 13.216 minuten aan. Als u deze tijd bekijkt ten opzichte van een conventionele werkdag van acht uur, kan uw tijd van en naar het werk langer zijn dan uw jaarlijkse vakantie: 27 dagen tegenover 25(3).

En als u in Zuid-Korea woont – waar werknemers het langst ter wereld pendelen, met 74 minuten in enkele richting(4) – spendeert u maar liefst 37.418 minuten aan het reizen tussen thuis en het kantoor per jaar – het equivalent van 25 dagen en 19 uur. In acht genomen dat Zuid-Koreanen gemiddeld jaarlijks 10 dagen betaalde vakantie nemen, lijkt de balans hier een beetje uit evenwicht.

Jammer genoeg ziet het ernaar uit dat onze tocht naar het werk alleen maar erger wordt. In het VK duurt van en naar het werk gaan nu vijf minuten langer per dag in vergelijking met een decennium geleden, wat overeenkomt met 20 uur extra die worden doorgebracht op opgestopte wegen en in volgepakte treinen(5).

In de VS is de gemiddelde tocht naar het werk 20 procent langer dan vroeger. De gemiddelde werker doet er 26 minuten over om naar het werk te reizen volgens het US Census Bureau. Dat is het langst sinds Census deze gegevens begon bij te houden in 1980(6).

Het is misschien geen verrassing dat onze reis naar het werk ons ellendig maakt. Het Office for National Statistics in het VK heeft ontdekt dat "forenzen minder tevreden zijn met het leven, minder het gevoel hebben dat hun dagelijkse activiteiten de moeite waard zijn, minder gelukkig zijn en gemiddeld angstiger zijn dan niet-forenzen"(7). In feite daalt het geluksniveau met elke bijkomende reisminuut als uw reis naar het werk langer dan een uur duurt(8).

Waarom 16 minuten forenzen de sleutel tot geluk is

 

Is er een andere manier?

Wat zou er gebeuren als we stoppen met forenzen?

De impact zou enorm zijn, zegt reporter Christopher Ingraham, die voor The Washington Post schrijft(9). "Denk aan het transformatie-effect [het teruggeven van de tijd die mensen aan de reis naar hun werk hebben besteed]. En vermenigvuldig die twee uur met ongeveer 250 werkdagen in een typisch jaar: dat is 500 uur extra per jaar. Vermenigvuldig dat met 3,6 miljoen werknemers, en u komt uit op ongeveer 1,8 miljard manuren van potentiële productiviteit die terug in de economie komen. Dat is het equivalent van 900.000 fulltime banen."

Hij voegt hieraan toe: "Als u een persoon nu twee uur vrij geeft, gaat hij die tijd waarschijnlijk niet al werkend doorbrengen. Hij zal tv kijken of Candy Crush spelen of bier drinken met zijn vrienden, of andere dingen doen die niet noodzakelijk productief zijn. Maar mettertijd zal deze persoon meer tijd hebben om maatschappelijk betrokken te zijn. Hij zal meer tijd hebben om voor zijn kinderen te zorgen of zijn gezondheid of zijn huwelijk. Hij zal beter uitgerust zijn en daardoor een betere werknemer. De voordelen lijken eindeloos te zijn."

Een weg naar geluk

Als een lange reis naar het werk ons ongelukkig maakt, zou daaruit moeten volgen dat een kortere reis naar het werk ons gelukkiger maakt. Uit de resultaten van een enquête van Time Out Magazine uit 2018 kwam naar voren dat een korter dan gemiddelde reis naar het werk (slechts 15 tot 30 minuten in vergelijking met 39 minuten, het gemiddelde voor de stad) het geluk van Londenaars meer verhoogde dan seks(10).

Een geluksonderzoeker heeft zelfs berekend hoeveel gelukkiger we zouden zijn als we onze reis naar het werk achterwege laten. In Thrive: Finding Happiness the Blue Zones Way zet National Geographic-eigenaar en auteur Dan Buettner het bedrag op $ 40.000.

Is het toeval dat de top 10 van gelukkigste landen (in de rangschikking van het World Happiness Report van de VN) allemaal een reistijd naar het werk hebben onder het wereldwijde gemiddelde van 41,6 minuten? Het gelukkigste land, Noorwegen, kent een enkele reistijd naar het werk van 33 minuten, Denemarken 29 minuten en Finland en Zweden 21 minuten.

En geluk is goed voor het bedrijf. In een recente studie door economen van de Universiteit van Warwick werd ontdekt dat het geluk van werknemers tot een piek van 12 procent in de productiviteit leidde(12). "Positieve emoties lijken mensen sterker te maken," verklaarde het onderzoeksteam in hun rapport. Gelukkige werknemers zijn effectievere medewerkers(13) en zelfs betere leiders(14).

De perfecte reis naar het werk

Wat is nu de ideale reis naar het werk? Bereid u voor op een verrassing. De ideale reis naar het werk blijkt niet bepaald helemaal geen reis naar het werk te zijn. Een onderzoek onder meer dan 1.000 werkers in San Francisco(15) heeft ontdekt dat de ideale enkele reis naar het werk 16 minuten was. Minder dan twee procent van de mensen wilde een reistijd korter dan 4 minuten, terwijl slechts 1,2 procent helemaal geen reis naar het werk wilde.

Het lijkt erop dat mensen enige scheiding tussen werk en thuis waarderen, waarbij de reistijd als psychologisch middel wordt gebruikt om stoom af te blazen na een werkdag. En dit wordt bevestigd door de wetenschap. Een groeiend aantal studies toont aan dat "actieve reizen naar het werk" die lopen of fietsen omvatten, het leven beter kunnen maken en zelfs even belangrijk zijn voor het welzijn als een huwelijk of loonsverhoging(16).

Als de ideale reis naar het werk voor de meeste mensen een wandeling van 16 minuten is, hoe moeten bedrijven dan reageren? "De dagen waarop werknemers onproductieve tijd moeten spenderen aan het reizen naar een centrale locatie en vaste uren moeten werken die dateren uit Victoriaanse tijden zijn voorbij," zegt Richard Morris, UK CEO bij Regus(17). "Bedrijven van elke omvang onderzoeken flexibele werkopties (of zouden dat moeten doen) die het voor werknemers mogelijk maken om dichter bij huis te werken en hun uren te variëren naargelang hun omstandigheden."

Als zoals de Atheense historicus Thucydides suggereert "het geheim tot het geluk vrijheid is," kan de mogelijkheid om te kiezen waar u werkt en hoe u daar komt het grote verschil maken voor vermoeide forenzen over de hele wereld.

 


Hannah Hudson is redactrice bij Regus magazine

 

Hoe hebben we de reistijden berekend?

We hebben de gemiddelde reistijden uit het OECD-onderzoek van 2016 genomen. We hebben dan aangenomen dat de gemiddelde werker vijf keer per week van en naar het werk reist en dat een werkdag acht uur duurt. Om vakantiedagen te kunnen meerekenen (waarop er niet naar het werk wordt gereisd), hebben we het Expedia holiday deprivation report (nov 2017) gebruikt.

Bronnen:

(1) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(2) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(3) https://viewfinder.expedia.com/news/millennials-vacation-deprived/

(4) https://www.statista.com/statistics/521886/travel-time-spent-work-study-countries/

(5) https://www.tuc.org.uk/news/average-worker-now-spends-27-working-days-year-commuting-finds-tuc

(6) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/25/how-much-of-your-life-youre-wasting-on-your-commute/?utm_term=.340292b43b36

(7) http://www.bbc.co.uk/news/health-26190236

(8) http://www.ons.gov.uk/ons/rel/wellbeing/measuring-national-well-being/commuting-and-personal-well-being–2014/art-commuting-and-personal-well-being.html#tab-2–Key-Points

(9) https://www.washingtonpost.com/news/wonk/wp/2016/02/25/how-much-of-your-life-youre-wasting-on-your-commute/?utm_term=.67dbfbadad1b

(10) https://www.timeout.com/london/news/a-short-commute-makes-londoners-happier-than-sex-012918

(11) https://en.wikipedia.org/wiki/World_Happiness_Report

(12) https://warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/new_study_shows/

(13) http://www.forbes.com/sites/martinzwilling/2014/12/02/how-to-squeeze-productivity-from-employee-happiness/

(14) http://www.inc.com/ariana-ayu/why-happiness-matters-in-gratitude-to-robin-williams.html

(15) https://link.springer.com/article/10.1023/A:1010366321778

(16) https://www.citylab.com/transportation/2014/09/want-to-be-happier-try-walking-even-part-of-the-way-to-work/380158/

(17) https://www.fleetnews.co.uk/news/fleet-industry-news/2016/09/27/commute-is-wasted-time-for-31-of-workforce