Stemmen

De meest invloedrijke ondernemers van dit moment

Leestijd:  5 Minuten

Waar wordt de invloed van een persoon in de zakelijke wereld vandaag de dag door bepaald? Volgens sommigen is dat winst: vermogen. Geld is niet alles, maar ondernemers die een bedrijf met torenhoge aandelenkoersen hebben opgebouwd, hebben iets gecreëerd wat iedereen wil hebben, dus is het logisch dat ze respect afdwingen.

Maar we leven ook in snel veranderende tijden waarin nieuwe technologieën gevestigde bedrijven verstoren. Velen van ons kijken daarom naar de leiders van hightechbedrijven om te zien waar het in de toekomst naartoe gaat. Sociale verandering wordt ook weerspiegeld in de veranderende aard van zakelijk leiderschap: een nieuwe generatie vrouwelijke ondernemers doorbreekt het glazen plafond en schudt de directiekamers op. 

Dit zijn enkele van de meest invloedrijke personen op dit moment. Deze personen komen uit de kringen van de rijken, technisch onderlegden en opkomende vrouwelijke sterren. Zij vertegenwoordigen het toppunt van leiderschap en geven inzicht in het ondernemen van de toekomst.

 

De lijst van de rijken

Er zijn veel manieren om zakelijk succes te meten, maar vermogen kan nooit buiten beschouwing worden gelaten. Slechts één beslissing van vermogende ondernemers kan de koers van hele sectoren veranderen. Hun invloed is onmiskenbaar. Dus wie staat er bovenaan de lijst van de rijken van 2017?

De afgelopen maanden speelde zich een nek-aan-nekrace af tussen Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates en de oprichter van Amazon, Jeff Bezos, omdat de aandelenkoersen van hun respectieve bedrijven fluctueerden. Bezos heeft nu een geschatte netto waarde van meer dan 90 miljard dollar. Niet slecht voor iemand die als eerste baantje tractors repareerde in de zomer. Na zijn studie aan Princeton werkte Bezos op Wall Street aan financiële software totdat hij in 1994 online boeken ging verkopen vanuit een garage in Seattle.

Het was een riskante stap, maar nu domineert Amazon de online retailmarkt en heeft het bedrijf een groei van 53 procent gerealiseerd. Op de recente technologieconferentie Summit Series zei Bezos: "Zelfs als het was mislukt, zou ik als 80-jarige trots zijn dat ik het heb geprobeerd.” Bezos heeft ook belangen in de media: in 2013 kocht hij The Washington Post voor 250 miljoen dollar. Daarnaast heeft hij een passie voor de ruimte: zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin ontwikkelt momenteel een herbruikbare raket waar passagiers mee vervoerd kunnen worden.

Jeff Bezos, Amazon (Mark Wilson/Getty Images)

Self-made retail-miljardair Amancio Ortega, die het gerenommeerde fast-fashionmerk Zara oprichtte, heeft in de afgelopen jaren ook kortstondig de toppositie ingenomen. De ondernemer werd in 1936 geboren in het Spaanse dorpje Busdongo de Arbas en op 14-jarige leeftijd stopte hij met school om als loopjongen te werken voor een kledingwinkel. Later richtte hij Inditex op, dat nu het grootste modeconcern ter wereld is. Naast Zara bezit het bedrijf nog acht andere retailmerken en exploiteert het wereldwijd meer dan 7.000 winkels met een jaarlijkse omzet van 25,7 miljard dollar per januari 2017. Ortega neemt geen genoegen met 59 procent van Inditex. Hij bezit daarnaast ook premium kantoor- en winkelgebouwen over de hele wereld, waaronder een van de hoogste wolkenkrabbers in Spanje. Ondanks zijn rijkdom en invloed op de retailmarkt staat hij bekend als een heel ingetogen en gereserveerd persoon, die elke dag met zijn werknemers luncht in het bedrijfscafetaria.

Investeerder Warren Buffett en Facebook-oprichter Mark Zuckerberg maken de top vijf van 2017 compleet. Door het overlijden van L’Oréal-erfgename Liliane Bettencourt is Alice Walton, de dochter van Wal Mart-oprichter Sam Walton, nu de rijkste vrouw ter wereld met een geschatte netto waarde van 3,8 miljard dollar.

 

Baanbrekende tech-ondernemers 

Aangezien technologie bedrijfsgroei aandrijft, is het niet verwonderlijk dat een aantal van de rijkste personen ter wereld ook achter ‘s werelds grootste technologiebedrijven zitten, zoals Bill Gates, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg en Tim Cook, de CEO van Apple.

Maar waarschijnlijk is niemand spraakmakender dan Elon Musk, de CEO van SpaceX en Tesla, vanwege zijn ambitie en enthousiasme. De ondernemer, die in Zuid-Afrika is geboren, startte zijn eerste technologiebedrijf in 1995, voordat hij het bedrijf opstartte dat in 1999 PayPal zou worden. Het rendement van die investering heeft hem geholpen om later nieuwe zakelijke ondernemingen in ruimtevaart en autotechnologie aan te sturen. Zijn waarde wordt geschat op 20,8 miljard dollar en zijn doelen reiken verder dan alleen zakelijk succes. Hij wil namelijk wereldwijde duurzaamheid bereiken en menselijk leven op andere planeten mogelijk maken. 

Elon Musk, Tesla & SpaceX (Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic)

Een persoon die minder op de voorgrond treedt, maar zeker niet minder invloedrijk is, is de huidige CEO van Google, Sundar Pichai. Hij is geboren in Chennai in Zuidoost-India en bracht de eerste jaren van zijn leven door zonder moderne gemakken, zoals een koelkast. Na zijn studie techniek kreeg hij mede dankzij het spaargeld van zijn familie een studiebeurs voor de Stanford-universiteit en kwam hij terecht in Silicon Valley. Hij startte in 2004 bij Google en speelde een cruciale rol bij het creëren van de Chrome-browser. Nadat de oprichters van het bedrijf, Larry Page en Sergey Brin, overstapten naar Google’s moederbedrijf Alphabet, nam Pichai de topfunctie op zich. 

Tijdens zijn termijn als CEO leidde hij de productie van zeven producten en kondigde hij een strategieverandering aan van ‘mobile first’ naar ‘artificial intelligence first’. Zijn leiderschap zal koersbepalend zijn voor een van ‘s werelds grootste tech-reuzen. Tijdens een recent interview met The Guardian  zei hij: "We willen technologie democratiseren. Als iedereen een computer heeft met een verbinding, werkt zoeken hetzelfde, of u nu een Nobelprijswinnaar bent of gewoon een kind met een computer."

Andere invloedrijke personen op technologisch gebied zijn Microsoft-CEO Satya Nadella, die verderkijkt dan Windows en nieuwe wegen inslaat naar coole gadgets en clouddiensten, en Reed Hastings, mede-oprichter en CEO van Netflix. En de volgende generatie rijzende sterren zit hen op de hielen, zoals Evan Spiegel, de CEO van Snapchat, die begin 2017 de jongste bestuursvoorzitter van een beursgenoteerd bedrijf werd.

 

Zakenvrouwen

De afgelopen 20 jaar is er aanzienlijke vooruitgang geboekt ten aanzien van vrouwenrechten en in de ontwikkelde wereld. Ondanks dit succes is de kloof in leidinggevende functies nog niet gedicht. Dat betekent dat degenen die succes hebben, vanzelfsprekend boegbeelden worden voor brede sociale verandering en niet alleen voor hun eigen sector.

Een van hen is Sheryl Sandberg, de COO van Facebook en een van de meest invloedrijke vrouwen ter wereld. Na werkzaam te zijn geweest als stafchef voor de minister van Financiën van de regering Clinton en na haar werk bij Google werd ze in 2008 COO van Facebook, waar ze toezicht houdt op de zakelijke activiteiten van het sociale netwerk. In 2012 werd Sandberg zowel het achtste lid als de eerste vrouw in de raad van bestuur van Facebook. Haar bestseller  Lean In: Women, Work, and the Will to Lead  bracht een beweging op gang op het gebied van gendergelijkheid en de versterking van de positie van vrouwen op de werkvloer. Haar waarde is momenteel meer dan 1 miljard dollar.

Ook YouTube-directeur Susan Wojcicki is een belangrijke speler in het veld en zet zich in voor gendergelijkheid. In 1999 werd ze aangenomen als de zestiende werknemer en eerste marketingmanager van Google. Later werd ze verantwoordelijk voor alle marketing en commercie. Onder haar leiding nam Google in 2006 het videoplatform YouTube over voor 1,65 miljard dollar. Ze is CEO sinds februari 2014 en het bedrijf is nu naar schatting 90 miljard dollar waard. Nu Silicon Valley onder vuur wordt genomen omdat het een ‘jongensclub’ is, schreef ze: "Tech-CEO’s moeten genderdiversiteit een persoonlijke prioriteit maken."

In 2004 schudde Mary Barra een andere door mannen gedomineerde sector op toen ze aantrad als CEO van General Motors, waar ze onder de indruk was van het daadkrachtig optreden en een duidelijke strategische visie. Vorig jaar realiseerde het bedrijf zijn grootste omzetstijging in jaren en de aandelen zijn in 12 maanden met 25 procent gestegen.

Mary Barra, General Motors (Bill Pugliano/Getty Images)

In de moderne wereld, waar een idee dat in een kelder bedacht is hele sectoren kan verstoren, is geen plaats voor zelfgenoegzaamheid voor degenen die relevant willen blijven in het bedrijfsleven. Deze ondernemers spelen nu een voortrekkersrol op het gebied van vermogen, innovatie en sociale verandering, maar wie weet wie morgen de leiding zal nemen?