Een kaart van Europa waarbij de belangrijkste gebieden worden verlicht

Trends

De vijf beste Europese landen voor start‑ups

Leestijd:  6 Minuten

Als het gaat om het beginnen van een nieuw bedrijf in het huidige klimaat, ligt de wereld echt aan uw voeten. Matthew Jenkin kijkt naar de voordelen van het beginnen van een bedrijf in Denemarken, Roemenië, Estland, Zweden en Litouwen

 

Dankzij globalisering en de opkomst van digitale technologieën is het nog nooit zo eenvoudig geweest om een bedrijf te starten in een nieuw land. Dus hoe kiest u het juiste land voor uw onderneming? Wij verkennen de voordelen van de vijf beste landen: van lagere belastingtarieven en snelgroeiende markten tot overheidsstimulansen en toegang tot getalenteerde werknemers, met een nieuw rapport dat de beste Europese landen onthult om een bedrijf te beginnen.

1. Denemarken

Denemarken is een van de meest ondernemende landen ter wereld. De overheid stroomlijnt het start-upproces met slechts enkele eenvoudige stappen die nodig zijn om een nieuw bedrijf te starten en tegen minimale kosten. 

Volgens het Doing Business-rapport 2019 van de Wereldbank heeft het land ook geprofiteerd van hervormingen, bijvoorbeeld dat bedrijven minder belasting betalen door het tarief van de vennootschapsbelasting te verlagen, alsmede de minimumvereiste voor volstort kapitaal.

Volgens het European Potential-rapport behoort Denemarken tot de top als het gaat om grensoverschrijdende handel en de Wereldbank schrijft dit toe aan het belang dat wordt gehecht aan online procedures voor efficiënte bedrijfsadministratie. In Denemarken kunnen bijna alle onderzochte transacties online worden verricht en de introductie van een online platform maakt gelijktijdige voltooiing van bedrijfs- en belastingregistratie mogelijk.

De sleutel tot het vriendelijke ondernemingsklimaat in Denemarken heeft ook te maken met de flexibele arbeidsmarkt, ook wel bekend als ‘flexicurity’, waarbij bedrijven gemakkelijk werknemers kunnen aannemen en ontslaan, terwijl volwassenen zonder werk een werkloosheidsuitkering ontvangen. De Deense beroepsbevolking is een van de meest productieve in Europa en er gelden geen beperkingen wat overuren betreft, waardoor bedrijven 24 uur per dag, 365 dagen per jaar kunnen opereren.

Boot in een kanaal in Denemarken, © Kim Wyon

2. Roemenië

Het bedrijfsleven floreert in Roemenië dankzij de snel ontwikkelende economie. De economie groeide met 5,7 procent op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2017. Dit is de snelste groei binnen de EU, waar de gemiddelde groei 2,4 procent was. Dit was te danken aan een toename van het bbp van 4,8 procent in 2016 en 3,9 procent in 2015. In dezelfde periode groeide de Britse economie iets langzamer met 1,8 procent en 2,2 procent.

Roemenië is een bijzonder aantrekkelijke bestemming voor tech start-ups. De communistische erfenis waarbij de nadruk werd gelegd op wetenschap, wiskunde en technisch onderwijs betekent dat er een groot aanbod van geschoolde arbeidskrachten is. Het land beschikt ook over een van de snelste breedbandsnelheden ter wereld (op alleen Singapore, Hongkong, Zuid-Korea en IJsland na) en dat heeft de snelle groei van de industrie geholpen, waarbij het percentage van het bbp tegen 2025 naar verwachting zal verdubbelen tot 12 procent.

De bedrijfs- en overheadkosten zijn ook laag, terwijl commercieel vastgoed, energie en voorzieningen drie tot vijf keer goedkoper zijn dan in West-Europa. Verder zijn er fiscale stimulansen, waaronder buitenlandse belastingkredieten en belastingvrijstelling voor winsten die opnieuw worden geïnvesteerd in apparatuur.

Voor de Roemeense bedrijfseigenaar Marin Lachimov, oprichter van 3D Human Development, is de subsidieregeling van de overheid bijzonder effectief geweest in het bevorderen van ondernemerschap. "De regering geeft € 40.000 als subsidie aan Roemenen die in het buitenland wonen om een bedrijf te beginnen in het land", legt hij uit. "Dat was een goede start voor ondernemers en heeft Roemenië geholpen zich daadwerkelijk te ontwikkelen."

Hij voegt eraan toe dat de groei van bedrijven zoals Ford en Dacia in het land ook heeft geleid tot meer kleine bedrijven die zich ontwikkelen om hun activiteiten te ondersteunen.

Rivierkant van Roemenië, © Getty

3. Estland

Omdat Estland in 2000 de toegang tot het internet tot een mensenrecht heeft verklaard, is het geen verrassing dat het land de bijnaam ‘e-Estland’ heeft gekregen. Er is wijdverspreide toegang tot gratis openbare wifi in steden, zoals de hoofdstad Tallinn, waar ook Science Park Tehnopol is gevestigd, dat ongeveer 180 bedrijven ondersteunt.

Het programma voor digitaal burgerschap maakt het heel eenvoudig om een bedrijf op te richten in Estland. Burgers krijgen op 15-jarige leeftijd een digitale Estse identiteit, waarmee ze online toegang krijgen tot een circa 4000 services, waaronder bankieren, contracten, bedrijfsregistratie en belastingdiensten. Vanaf oktober vorig jaar geeft de regering inwoners in andere landen ook de optie om een digitale identiteit aan te vragen.

Het belastingstelsel is goed geregeld in Estland. Volgens de International Tax Competitiveness Index 2014 van de Tax Foundation heeft Estland het meest concurrerende belastingstelsel in de ontwikkelde wereld. Het land kent geen vennootschapsbelasting in de traditionele zin. In plaats daarvan wordt de vermogenswinstbelasting op de vennootschappelijke winst met 21 procent belast. Mocht een bedrijf zijn winsten opnieuw investeren in het bedrijf, dan hoeft het bedrijf geen belastingkosten te betalen. Estland biedt bovendien 100 procent vrijstelling op alle inkomsten uit in het buitenland verdiende inkomsten in wat ook wel een ‘territoriaal’ belastingstelsel wordt genoemd.

Stadslandschap van Estland, © Rainer Süvirand

4. Zweden

Zweden heeft ook een voordelig belastingstelsel. Niet alleen wordt het vennootschapsbelastingtarief momenteel met 22 procent belast, maar de regering is ook van plan om dit percentage verder te verlagen naar 20,6 procent in 2021, met als doel ondernemers en bedrijven verder te stimuleren.

De progressieve houding van het land ten opzichte van sociale zekerheid betekent dat ondernemers zich vrijer voelen om grotere risico’s te nemen, in de wetenschap dat er een betrouwbaar vangnet is als er iets mis gaat. Dankzij royale uitkeringen voor ouderschapsverlof kunnen eigenaars van een start-up een bedrijf runnen en zorgeloos hun gezin onderhouden. Onderzoek toont inderdaad aan dat sociale zekerheid het ondernemerschap stimuleert.

De transparantie van Zweden omtrent informatie en gegevens is een andere reden om daar een bedrijf te vestigen. Al decennialang kunt u bijvoorbeeld iemands salaris opzoeken.

Ondernemer Lars Hammersholt Petersen gelooft dat deze transparantie vooral gunstig is voor start-ups. De CEO en directeur van Benchmark IT legt uit: "Omdat gegevens toegankelijk en gratis zijn, is het eenvoudig om uw product of dienst te targeten, vooral als iets vrij niche is."

Zweden, © Björn-Olin

5. Litouwen

Net zoals buurland Estland is Litouwen hard op weg een mekka voor startende hightechbedrijven te worden. Volgens Startup Lithuania waren er eind 2016 minstens 320 actieve startende hightechbedrijven in het land. In tien jaar, van 2006 tot 2015, haalden Litouwse start-ups een totaalbedrag van € 165,3 miljoen op, ten opzichte van € 103,3 miljoen in Letland en € 280,6 miljoen in Estland.

Het is geen verrassing dat het land een geweldige plek is voor de technologische sector. Startende bedrijven in Litouwen hebben toegang tot een groot en geweldig aanbod van getalenteerde jonge afgestudeerden. Litouwen levert binnen Midden- en Oost-Europa de meeste afgestudeerden in wiskundige en technologische studies per inwoner af. Er lijkt dus geen gebrek aan een hooggekwalificeerde IT-talentenpool. En volgens Statista kent 97 procent van de Litouwse bevolking in de werkende leeftijd (25-64 jaar) minstens één vreemde taal. Het land heeft ook toegang tot het snelste openbare wifinetwerk ter wereld. Volgens Rotten WiFi, een testservice die openbare wifinetwerken evalueert op basis van snelheid en klanttevredenheid, doet Litouwen het beter dan de concurrentie als het gaat om de gemiddelde download- en uploadsnelheden van openbare wifinetwerken.

Er is ook genoeg steun voor start-ups en kleine bedrijven. Jaarlijks worden er tal van ondernemersevenementen georganiseerd, waaronder Silicon Valley comes to the Baltics, met meer dan 1500 deelnemers, Game Jams en hackathons, die meestal worden georganiseerd door Startup Lithuania.

Ten slotte profiteert Litouwen van zijn locatie op het kruispunt van drie lucratieve markten (West-Europa, Scandinavië, Rusland en de GOS-regio) en is het land de grootste markt van alle Baltische staten.

Litouwen, © Vilnius Tourism


Matthew Jenkin is een Britse journalist en voormalig redacteur van Guardian Careers, de onlinecommunity voor werkzoekenden en carrièreswitchers van de krant The Guardian

 

Plant u op korte termijn een transitie naar Europa? Ontdek hoe de flexibele kantoorruimte van Regus zou kunnen helpen om het eenvoudiger te maken