An overview of a crowd of people

Stemmen

Talent zonder grenzen: een nieuwe wereld

Leestijd:  3 Minuten

Grenzen zouden geen belemmering moeten vormen op het werven van de juiste mensen. We moeten simpelweg een flexibelere aanpak kiezen wat betreft de arbeidswereld, volgens Matthew Gwyther

 

Talent is mobieler dan ooit. Ondanks het feit dat migranten slechts 13 procent van de bevolking uitmaken, wordt inmiddels meer dan een kwart van de nieuwe bedrijven in de VS door hen gestart(1). In Silicon Valley wordt 57 procent van de topfuncties met een hoog inkomen uitgeoefend door mensen die buiten de VS zijn geboren.

U hoeft maar een tijdje in het Verenigd Koninkrijk rond Londens Silicon Roundabout te verblijven voordat u beseft wat een smeltkroes van verschillende nationaliteiten er nu in de Britse technologische industrie zit. (Er zitten 65 nationaliteiten in het personeelsbestand van Facebook in Londen.)

Desalniettemin zijn er nu veel aanwijzingen dat de buitengewone golf van globalisering die we hebben meegemaakt mogelijk ten einde loopt. Het lijkt erop dat bruggen worden opgehaald. Er verschijnt een nieuwe golf van nationalistische en protectionistische houdingen, die wordt geëist door verschillende pressiegroepen, of het nu gaat om de staalarbeiders in de Rust Belt in de VS, vissers in het VK of andere mensen in een ander land.

En het is niet alleen het transport van goederen en diensten over de grenzen dat wordt beïnvloed. Het relatief vrije verkeer van mensen, ook wel bekend als menselijk kapitaal, zal waarschijnlijk worden belemmerd.

Een van de gevolgen hiervan is dat mensen die u in uw bedrijf wilt hebben, het talent dat de ruggengraat vormt van de meeste bedrijven, mogelijk niet in de buurt van uw kantoor of zelfs in uw eigen land kunnen wonen en werken.

In februari dit jaar stelde Groot-Brittannië voor het eerst voor aaneengesloten drie maanden een limiet aan geschoolde niet-Europese werknemers. Dit verergert de personeelscrisis waarmee de Britse National Health Service en andere vitale werkgevers worden geconfronteerd. Toen het maandelijkse quotum in december en januari voor de eerste keer in zeven jaar werd bereikt, hadden advocaten gespecialiseerd in het vreemdelingenrecht verwacht dat het tijdelijk zou zijn, maar nu vrezen ze dat het een blijvend probleem wordt.

Flexibele stimuleringsmaatregelen

Dus wat kan eraan worden gedaan? Een onvermijdelijk gevolg van deze golf van protectionisme is een noodzaak voor bedrijven om te heroverwegen hoe zij hun personeel over verschillende continenten huisvesten. De arbeidsmarkt, die al veel vloeiender is dan twintig jaar geleden, zal nog veel flexibeler worden.

Dit is simpelweg een feit van de gig-economie die zich ontwikkelt en waar veel millennials al aan gewend zijn. Flexibiliteit wordt niet zozeer als vervelend gezien, maar als een aantrekker en een stimulans om talent gelukkig te houden.

Londens Silicon Roundabout

In Londens Silicon Roundabout zijn veel technologiebedrijven gevestigd

 

Uit een recent onderzoek van recruiters PageGroup(2) is gebleken dat millennials verwachten dat flexibel werken standaard wordt aangeboden en niet als een extra voordeel. Toen we vroegen welke voordelen ze in de komende vijf jaar wilden zien, was flextijd het meest populaire antwoord (67 procent), gevolgd door ‘flexplek’ (57 procent) en gecomprimeerde werkweken (54 procent). Daarnaast stonden compensatie voor overwerk in vrije tijd (49 procent) en loopbaanonderbrekingen (41 procent) hoog op hun lijst. Verschillende studies tonen ook aan dat vrouwen, vooral vrouwen met afhankelijke kinderen, eerder vragen om flexibele werkafspraken dan een loonsverhoging.

In de strijd om talent, waar grensoverschrijdende mobiliteit mogelijk wordt belemmerd als u het beste talent wilt aannemen, is flexibiliteit een verondersteld onderdeel van het pakket. De overleden Steve Jobs van Apple vatte het belang van het talent samen met dit advies: "Ga achter de allerbesten aan. Een klein team van de beste werknemers presteert beter dan een gigantisch team van minder getalenteerde werknemers. " Managementgoeroe Jim Collins is het hiermee eens: "De grootste beperking van het succes van mijn organisatie is om genoeg juiste mensen aan te nemen en te behouden."

Werknemers in staat stellen te wonen en te werken waar ze maar willen, zou een manier kunnen zijn om de juiste mensen te vinden en ze te behouden. Een laptop in een andere omgeving openklappen in plaats van elke dag terug te keren naar een vaste werkplek wordt steeds vaker als normaal beschouwd. En als bedrijven de beste talenten willen aannemen, is het een must om dit alternatief aan te bieden. De opkomst van het flexibele, op activiteitengebaseerde thuiswerken en het recentere fenomeen van co-working zijn de afgelopen vijf jaar twee van de meest ingrijpende veranderingen voor het ontwerp van werkplekken geweest. Ze kunnen in de komende jaren nog belangrijker worden om het beste talent buiten de landsgrenzen aan te trekken.


 

Matthew Gwyther is de voormalige redacteur van Management Today en presentator van In Business van BBC Radio 4

Bronnen:

(1) https://www.inc.com/magazine/201502/adam-bluestein/the-most-entrepreneurial-group-in-america-wasnt-born-in-america.html

(2) https://www.pagepersonnel.co.uk/our-expertise/finance-recruitment/flexible-working-key-retaining-talent