Een schattig katje in een kleine, blauwe prullenbak

Productiviteit

Zes wetenschappelijk bewezen manieren om productiever te zijn

Reading Time: 4 minutes

Pas de verlichting aan, koop een plant, ga staan, doe een dutje, doe sportief… en kijk naar foto’s van schattige kittens. Geloof het of niet: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit de productiviteit op de werkplek vergroot. Door Libby Plummer

 

1. Volg het licht

We zitten allemaal het liefst bij het raam, of in ieder geval zeker niet in de kelder. En daar is een goede reden voor. Uit onderzoek van de Cornell-universiteit(1) blijkt dat werknemers in kantoren met natuurlijk licht maar liefst 84 procent minder vaak last hebben van symptomen die de productiviteit negatief beïnvloeden. Denk aan vermoeide ogen, hoofdpijn en wazig zicht. Deze symptomen worden allemaal geassocieerd met werken in slecht verlichte omstandigheden.

Niet elke stoel bij het raam is echter hetzelfde. Bij traditionele ruiten kan sprake zijn van ongecontroleerd natuurlijk licht, dat zorgt voor een afleidende schittering en ongewenste warmte. Dit soort ruiten zijn vaak voorzien van jaloezieën, wat weer leidt tot slecht verlichte werkplekken. Het onderzoek vergeleek de ervaringen van werknemers in kantoren met traditionele ramen met die van werknemers in kantoren met slimme ramen die automatisch kleuren. Deze ramen passen zich aan en controleren het natuurlijke licht. Werknemers in de kantoren met het slimme glas hadden 10 procent minder vaak last van sufheid. Bovendien waren de werknemers die bij deze ramen zaten maar liefst 2 procent productiever.

2. Werk staand

Versla die middagdip door je stoel aan de kant te schuiven en rechtop te gaan staan. Het liefst aan een stabureau. Onderzoekers van de Texas A&M-universiteit(3) onderzochten gedurende zes maanden de productiviteit van twee groepen callcentermedewerkers. Ze ontdekten dat de medewerkers met een verstelbaar bureau maar liefst 46 procent productiever waren dan de werknemers met traditionele zitbureaus.

Ze ontdekten ook dat bijna 75 procent van de mensen die aan een zit-sta-bureau werkte na zes maanden minder ongemak ervoer. En u hoeft helemaal niet lang te staan om productiever te kunnen zijn. Het onderzoek liet zien dat gebruikers van een stabureau gemiddeld 1,6 uur per dag minder zaten dan werknemers op stoelen. Dit suggereert dat ook heel even staan al een groot verschil kan maken.

3. Doe een dutje

Betrapt toen u sliep op uw werk? Vertel uw collega’s dat dit goed is voor het bedrijf. Volgens onderzoek van de Universiteit van Michigan(4) zorgt een dutje ervoor dat u beter bestand bent tegen frustraties en beter kunt doorzetten tijdens moeilijke of frustrerende taken. Het onderzoek liet zien dat mensen die een dutje deden hun taken vaker afmaakten dan mensen die geen dutje deden.

Hoelang zou u moeten slapen? Eerder onderzoek van de Harvard-universiteit(5) toonde aan dat de prestaties van mensen bij verschillende taken achteruit gingen naarmate de dag vorderde. Mensen die tussen de tests 30 minuten sliepen, konden deze achteruitgang tegengaan. En wie een dutje van 60 minuten inlaste, kon de productiviteitsdaling helemaal omkeren.

Een groen kantoor

 

4. Koop een plant

Een klein beetje groen kan een groots resultaat hebben. Volgens onderzoekers van de School of Psychology van de Cardiff-universiteit(2) zorgen planten voor een indrukwekkende productiviteitstoename van maar liefst 15 procent. Ze onderzochten hiervoor twee grote kantoren in het VK en in Nederland en keken naar de impact van groen op de perceptie van de werknemers van luchtkwaliteit, concentratie en tevredenheid op de werkplek. Ook keken ze naar hoe productief die werknemers waren. Het onderzoek liet zien dat werknemers in groene kantoren fysiek, cognitief en emotioneel meer betrokken waren bij hun werk. Uit eerdere onderzoeken bleek al dat groen zorgt voor een groter gevoel van welzijn, maar dit is een van de eerste onderzoeken waarbij dit daadwerkelijk in de praktijk is onderzocht. Zet een plant op uw bureau en pluk de voordelen.

5. Meld u aan voor het bedrijfssportteam

Regelmatig sporten houdt mensen mentaal en fysiek fit, maar wist u ook dat het invloed kan hebben op uw productiviteit op het werk? Teamsport versterkt de samenhang binnen het team én de prestaties op het werk, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Loughborough(6). Voor hun onderzoek bestudeerden ze 18 eerder gepubliceerde onderzoeken rondom de verschillende voordelen van activiteit op de werkplek. Ze ontdekten dat sporten als rugby, voetbal, zwemmen en tafeltennis de productiviteit op kantoor kunnen verhogen en de ziektekosten verlagen. Volgens de onderzoekers is meedoen met een bedrijfssportteam ideaal voor mensen die het moeilijk vinden om naast het werk te sporten.

6. Kijk naar schattige kattenfoto’s

Horen hilarische kattenvideo’s en Twitter-memes met honden thuis op een kantoor? Het antwoord zal u verbazen. Het kijken naar foto’s van schattige dieren hoeft geen tijdverspilling te zijn, maar kan juist zorgen voor een verbeterde productiviteit. Onderzoekers van de Universiteit van Hiroshima(7) ontdekten in een onderzoek naar de effecten van ‘kawaii’, het Japanse woord voor ‘schattig’, dat het kijken naar schattige foto’s een positieve invloed kan hebben op concentratie en behendigheid. Hun tests lieten zien dat deelnemers 44,9 procent sneller, nauwkeuriger en behendiger werkten als ze net naar schattige foto’s van kleine dieren hadden gekeken. Bij een andere groep die naar andere afbeeldingen keek, was deze toename veel lager: slechts 11,9 procent.

 


Libby Plummer is freelance technologie- en wetenschapsjournalist en woont en werkt in het VK

Bronnen:

(1) https://www.prnewswire.com/news-releases/study-natural-light-is-the-best-medicine-for-the-office-300590905.html

(2) https://www.cardiff.ac.uk/news/view/47147-flower-power

(3) https://vitalrecord.tamhsc.edu/boosting-productivity-at-work-may-simple-stand/

(4) https://news.umich.edu/sleeping-on-the-job-actually-that-s-a-good-thing/

(5) https://www.nature.com/articles/nn864

(6) http://www.lboro.ac.uk/departments/ssehs/news/2017/workplace-sport-important-for-health-and-productivity.html

(7) http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0046362