Robot hands holding an origami bird

Stemmen

Hoe behouden we de menselijke kant van het bedrijfsleven in een digitaal tijdperk?

Leestijd:  6 Minuten

We hebben niets te vrezen van geavanceerde technologie op de werkplek, vertelt Jason Stockwood aan Etan Smallman. We moeten er juist een waardevolle dienaar van de mensheid van maken.

 

De opkomst van kunstmatige intelligentie heeft gezorgd voor paniek bij vele bedrijfseigenaren en werknemers over het vooruitzicht van onrustige tijden in de industrie en massaontslagen. Maar is ‘the rise of the machines’ iets waarvoor we echt bang moeten zijn?

Jason Stockwood, CEO van Simply Business en door The Sunday Times uitgeroepen tot de beste leider in het Verenigd Koninkrijk, denkt van niet. In zijn nieuwe boek, Reboot: A Blueprint for Happy, Human Business in the Digital Age(1), pleit hij voor een gevoel van optimisme over het benutten van technologie. Dankzij technologie kunt u juist profiteren van daadkrachtigere teams en creativiteit binnen uw bedrijf bevorderen. In dit artikel spreekt hij exclusief met Regus Magazine.

Een groot deel van de discussie in het bedrijfsleven rond de opkomst van automatisering en kunstmatige intelligentie draait op dit moment om grootschalig verlies van werkgelegenheid. In hoeverre denkt u dat dit werkelijkheid wordt?

Een paar jaar geleden bestudeerde een onderzoek van The Oxford Martin School(2) de toekomst van de werkgelegenheid bij toegenomen automatisering en stelde dat 47% van de banen zeer waarschijnlijk gaan verdwijnen.

Maar toen ik de gegevens verder onderzocht, vond ik een aantal zaken waar ik mijn twijfels over had. Niet alleen leek het onderzoek te vergeten hoe we ons bestaan hebben verbeterd dankzij technologie, het leek evenmin aan te sluiten op mijn persoonlijke ervaringen met de beperkingen van technologie. Om een voorbeeld te noemen: hoe vaak ik wel niet een PowerPoint-presentatie op een nieuwe locatie heb willen geven, om vervolgens tegen IT-problemen aan te lopen.

Ik heb ook moeite met het idee dat sommige beroepen heilig zijn. Niet alle banen die honderd jaar geleden bestonden, bestaan nu nog steeds. Waarom zouden de banen van vandaag de dag onbetwist blijven voortbestaan?

Ik zie technologie liever als een kans. Met technologie kunnen we misschien minder uren werken en meer tijd met ons gezin doorbrengen of interessanter werk doen. Met het oog op de toekomst zou dit een moment in de geschiedenis kunnen zijn waarop wij de kans hebben onze houding tegenover kapitalisme en de aard van werken te rebooten en ervoor te zorgen dat iedereen ervan profiteert, in plaats dat steeds meer kapitaal bij steeds minder mensen terechtkomt.

Hoe kunnen bedrijven overstappen op een model dat op mensen is gericht in plaats van op processen?

Het zit in de manier waarop we technologie inzetten. Ik denk dat we de focus van bedrijven moeten verleggen en niet enkel aan de aandeelhouders moeten denken, hoewel zij belangrijk zijn, maar ook aan het milieu, de samenleving in het algemeen en aan de werknemers.

De belofte van technologie was dat we er allemaal een vrijer leven door zouden krijgen. Maar in werkelijkheid werken we harder omdat we zo verbonden zijn en stress heeft epidemische vormen aangenomen. Laten we in plaats daarvan eens nadenken over hoe we allemaal kunnen profiteren en de voordelen van technologie kunnen delen om een inclusiever personeelsbestand en een inclusievere samenleving op te bouwen.

Het is, naar mijn bescheiden mening, een feit dat uw team harder werkt en productiever is in een gelijkwaardige omgeving waarin werknemers betrokken zijn en aandelen in het bedrijf hebben of waar ze meer flexibiliteit krijgen bij het uitvoeren van hun werk.

Hoeveel keuze en mogelijkheden hebben bedrijfsleiders om de impact van technologische factoren op hun bedrijf vorm te geven?

Veel. Een van de redenen waarom ik meer interesse heb in bedrijven oprichten dan de politiek ingaan, is de grotere vrijheid. Vooral bij ondernemingen zonder aandeelhouders is er de mogelijkheid bedrijven voor de lange termijn op te bouwen. Van huis uit ben ik technoloog. Ik omarm technologie en wil niet tegen die stroom ingaan. Maar alleen de winst en efficiëntie opdrijven, getuigt volgens mij van een gebrek aan verbeelding.

In mijn bedrijf hebben wij bijvoorbeeld besloten om automatisering bij de klantenservice te omarmen. Ik geloof dat het meer winst moet opleveren als een dergelijke nieuwe technologie de efficiëntie kan verbeteren, de prestaties verhoogt en de klantervaring optimaliseert. En zo ja, laten we het voordeel dan delen, in plaats van mensen alleen maar de laan uit te sturen.

Als we een stijging in de opbrengsten kunnen aantonen, is het plan om voor onze klantenservice over te gaan op een vierdaagse werkweek met behoud van salaris vanaf 2020. Het is aan de werknemer hoe hij of zij die vrije dag besteedt. Dat kan omscholing zijn, maar ook meer ruimte voor de verzorging van kinderen of ouders. Of misschien willen ze gewoon een extra dag werken en meer geld verdienen.

Hoe kan technologie ons in staat stellen een gelukkigere, gezondere en creatievere werkplek te creëren?

Hoewel u het tegenovergestelde zou verwachten, heb ik technologie tijdens vergaderingen verboden. Mobieltjes in het bijzonder kunnen de betrokkenheid en aandacht de das omdoen. Ons beleid is dat iedereen die komt ook echt aanwezig moet zijn, maar wie het nut van de vergadering niet inziet, heeft het volste recht om te gaan.

We maken wel gebruik van technologie om op afstand te werken, of het nu gaat om geavanceerde vormen van videoconferentie of om een videoconferentierobot, waarbij mensen zich daadwerkelijk op een andere fysieke locatie kunnen rondbewegen.

Verder is er de mogelijkheid van datawetenschap en de productie van realtime rapporten over de gezondheidseffecten voor mensen in een kantoor. Je struikelt tegenwoordig over de fitnesstrackers, maar het zou interessant zijn om te kijken hoe we die kunnen gebruiken om de prestaties van individuen te optimaliseren, om te achterhalen of zij op een bepaalde dag effectiever werken, of dat ze op bepaalde tijden eerder geneigd zijn pauzes te nemen of andere werkzaamheden te doen. Ik ben ook gefascineerd door hoe datawetenschap, zonder al te nadrukkelijk aanwezig te zijn, stress kan verlichten.

Jason Stockwood, CEO van Simply Business en door The Sunday Times uitgeroepen tot de beste leider in het Verenigd Koninkrijk.

Jason Stockwood, CEO van Simply Business en door The Sunday Times uitgeroepen tot de beste leider in het Verenigd Koninkrijk.

 

Welke rol is er weggelegd voor emotionele intelligentie (in plaats van machine-intelligentie) in het informatietijdperk?

Professor Yoav Shoham van de universiteit van Stanford(3) is een van de meest vooraanstaande deskundigen op het gebied van AI. Hij zegt dat wanneer mensen spreken over AI die de menselijke intelligentie evenaart, dat vergelijkbaar is met de sterrenstelsels en sterren beschouwen ten opzicht van ons op Aarde, waarbij de vooruitgang die we in de laatste twintig jaar hebben geboekt, te vergelijken is met op een stoel gaan staan.

Dit is deels omdat we in veel opzichten het menselijke bewustzijn niet echt begrijpen. Mensen opperen dat machines de boel gaan overnemen, maar dit gaat voorbij aan een paar bredere en belangrijke filosofische kwesties: als machines bepaald werk beter kunnen, laat hen dat dan doen. Laat hen onze eigen intelligentie vergroten.

Als we de machines bekijken als dienaren van de mensheid en hun opkomst niet beschouwen als een kwestie van winnaars en verliezers, kan dit volgens mij een ongelofelijk boeiende visie voor de mensheid zijn. We kunnen technologie inzetten om grotere, gedurfdere doelen mogelijk te maken, zoals tekorten aan water, voedsel of energie oplossen, en de technologie aanvullen met wat wij mensen goed kunnen, zoals een verhaal vertellen, elkaar verbinden of ons ergens een voorstelling van maken.

Waarover moeten leiders nadenken wat betreft het toekomstbestendig maken van hun bedrijf?

Elk bedrijf is een technologie- en databedrijf, of ze dit nu erkennen of niet. Als bedrijven dus nu niet kijken naar hun kerncapaciteit en hun capaciteiten ook voor de toekomst willen transformeren, gaan ze het moeilijk krijgen.

Dat gezegd hebbende, als u nu met CEO’s spreekt, zeggen ze allemaal hetzelfde: de beste mensen binnenhalen is de grootste uitdaging. Een waardegerichte bedrijfscultuur vormen die om haar mensen geeft en hen waardeert, is de enige manier waarop de beste mensen er in de toekomst willen werken.

Het is ook belangrijk een cultuur te creëren waarin mensen kunnen experimenteren om tot succesvolle methoden te komen, waarmee ze hun werk met kleine stapjes verbeteren. Dit werkt beter dan een vastomlijnde route uitzetten voor uw mensen, zoals u dat dertig of veertig jaar geleden kon doen in een analoge wereld.

Bepaal een strategie, neem briljante mensen aan en loop hen niet voor de voeten. Naar mijn gevoel is dat de beste hoop voor bedrijven die zich een weg banen door een voortdurend veranderend landschap.

Wat zijn de sterkste argumenten voor een gevoel van optimisme?

Ik denk dat we dit al een keer hebben meegemaakt. Of het nu de industriële revolutie was, de technologieën van na de Tweede Wereldoorlog of hoe Japan in de jaren tachtig zijn economie opnieuw uitvond met robotica en fabricage, we hebben de samenleving al eerder veranderd. De mensheid stuurt van nature bij. Somt ontbreekt het technologen aan de Amerikaanse westkust aan realiteitszin. Waarom bespreken we mijnbouw op asteroïden(4) als we dichter bij huis dringendere problemen kunnen oplossen met de bestaande technologie? We kunnen beter problemen zoals het aantal mensen bij de voedselbank of de energieschaarste proberen op te lossen, voordat we ons druk maken over het uploaden van ons brein naar de Matrix. Bedrijven die er zo instaan, kunnen de wereld echt een beetje beter maken.

 


Etan Smallman is een Britse journalist wiens werk is gepubliceerd in kranten waaronder The Guardian, The Times, The Daily Telegraph en The South China Morning Post

Bronnen:

(1) https://www.penguin.co.uk/books/111/1116257/reboot/9780753552728.html

(2) https://www.oxfordmartin.ox.ac.uk/downloads/academic/The_Future_of_Employment.pdf

(3) https://cs.stanford.edu/faculty-profile/yoav-shoham

(4) http://theconversation.com/mining-asteroids-could-unlock-untold-wealth-heres-how-to-get-started-95675