Flexibele werkruimte

Redactiekamer

Uit nieuw onderzoek blijkt dat 85% van de kandidaten de voorkeur geeft aan banen waarbij flexibel werken mogelijk is

Leestijd:  2 Minuten

Bedrijven die een hooggekwalificeerd personeelsbestand willen opbouwen, doen er goed aan om flexibeler te worden

 

Flexibele werkplekken worden in rap tempo steeds meer de norm. Volgens de Global Workspace Survey van IWG uit 2019 geeft maar liefst 85% van werkenden over de hele wereld de voorkeur aan een baan waarbij flexibel werken mogelijk is.

Daarnaast bevestigt 50% van de 15.000 respondenten minstens de helft van de werkweek op een andere plek te werken dan de hoofdlocatie van het bedrijf. De zogenaamde ‘flexgeneratie’, een steeds groter wordende groep digitale nomaden die op elke gewenste plek en tijd wil kunnen werken, verwacht dit zelfs.

Machtsverschuiving naar de werknemer

Talent is steeds lastiger te vinden en het is bewezen dat onafhankelijke, vaardige werkenden tegenwoordig vaak op zoek gaan naar een andere baan als ze niet de kans krijgen hun eigen werktijden te bepalen, thuis te werken of in coworkingruimtes te werken.

Er is een sterke concurrentie op het gebied van personeelsdiversificatie, dus organisaties willen zo veel mogelijk in de behoeften van werknemers voorzien. Zo’n 77% van de bedrijven introduceert flexibel werken om talenten binnen het bedrijf te houden en 71% van de ondervraagden erkent dat deze werkwijze ze in staat stelt hun personeelsbestand uit te breiden.

Een einde aan de sleur van woon-werkverkeer

Als hedendaagse professionals de keuze krijgen tussen werken op een handigere locatie of een lange reis naar het werk, is het duidelijk voor welke optie ze kiezen. Twee vijfde van de mensen beschouwt woon-werkverkeer als het vervelendste onderdeel van de dag en 22% van de respondenten geeft aan regelmatig te laat op het werk te komen wegens vervoersverstoringen. Meer dan de helft van de respondenten gelooft dat woon-werkverkeer binnen tien jaar mogelijk volledig overbodig is.

Vandaag de dag vinden professionals de balans tussen werk en privé heel belangrijk. Flexibel werken verbetert deze balans met 78% en dat maakt het een zeer aantrekkelijke optie voor bedrijven die talenten uit elke mogelijke generatie willen aantrekken en behouden. Het zijn niet alleen de jongere werknemers die liever niet te lang naar het werk willen reizen. Dit geldt ook voor oudere werknemers die hun pensioen hebben uitgesteld en hun privéleven willen combineren met verdere arbeidsparticipatie.

Flink toegenomen productiviteit

Voor jong en oud geldt: een tevreden werknemer is een productieve werknemer. Werknemers die op afstand mogen werken, geven aan dat een flexibele werkruimte ze helpt zich te concentreren, de efficiëntie verbetert en de creativiteit bevordert doordat ze even in een andere omgeving zijn en zich minder ‘opgesloten’ voelen.

In het onderzoek van IWG bevestigt 85% van de bedrijven bovendien dat de productiviteit is verbeterd als gevolg van meer flexibiliteit. Meer dan 40% van de respondenten meldt een productiviteitsverbetering van minstens 21%.

De sleutel tot succes

Naast de recente cijfers waaruit blijkt dat steeds meer organisaties flexibel werken ondersteunen (een toename van 5% sinds 2017), zegt 64% van de bedrijven dat de omzet en winst in het afgelopen jaar zijn toegenomen.

In deze tijden van politieke en financiële onzekerheid, waarin bedrijven veel belang hechten aan agility en kostenefficiëntie, zorgt flexibel werken ervoor dat organisaties sneller de markt kunnen betreden. Daarnaast helpt het ze risico’s te beheren, hun portfolio uit te breiden en de kapitaalinvesteringen en operationele kosten te beperken.

 

Het volledige rapport downloaden