Trends

Zijn duobanen op managementniveau beter voor de omzet?

Leestijd:  4 Minuten

Toen Alix Ainsley en Charlotte Cherry solliciteerden naar de functie van hoofd Personeelszaken bij Dyson, deden ze dat als team.

Deze samenwerking werkte niet tegen hen. Vorig jaar werden ze samen aangenomen, allebei op parttimebasis.

Hun situatie is ongebruikelijk, duobanen komen veel vaker voor in niet-leidinggevende functies. Dit is een voorbeeld van een verandering naar meer flexibiliteit in de hogere regionen van het bedrijfsleven.

Er wordt langzaam maar zeker voortgang geboekt met het aanbieden van deeltijdwerk aan professionals. Volgens het wervingsbureau Timewise steeg het percentage deeltijdwerk dat meer betaalt dan €22.500 FTE van 8,7 procent in 2016 tot 9,8 procent dit jaar.

Ook op hoger managementniveau zien we dat 7 procent van de banen de mogelijkheid biedt tot flexibel werken, zoals een werkweek van vier in plaats van vijf dagen.

 

Te veel kapiteins?

De reden dat veel hogere leidinggevenden zich aangetrokken voelen tot werken in deeltijd moge duidelijk zijn, het levert nog steeds een relatief goed salaris op en het staat carrièreontwikkeling niet in de weg. Tegelijkertijd biedt het ook de mogelijkheid om tijd door te brengen met de familie en voor andere zaken, waardoor het risico op een burn-out kleiner wordt.

Een moeilijker te beantwoorden vraag is of een dergelijke flexibiliteit ook ten goede komt aan de productiviteit. 

Het stelt bedrijven in staat om gebruik te maken van de aanvullende talenten van twee personen, terwijl hun moraal en inzet gemaximaliseerd worden. Maar het recent afschaffen van duobanen op CEO-niveau bij grote bedrijven zoals Blackberry, Deutsche Bank en Chipotle Mexican Grill is een aanwijzing dat twee kapiteins op één schip niet altijd het beste werkt. 

Het maakt niet uit welke afspraken er zijn gemaakt over de duobaan, er is altijd het risico op persoonlijke aanvaringen of op onenigheid over de te volgen strategie. Dit maakt de besluitvorming lastiger, leidt tot verwarring op de werkvloer en blokkeert vooruitgang. 

De restaurantketen Chipotle had hier duidelijk last van. Oprichter en CEO Steve Ells noemde de noodzaak tot vereenvoudiging als reden voor het ontslag van co-CEO Monty Moran in december.

"Chipotle is gebaseerd op een zeer simpel idee: we beginnen met fantastische ingrediënten, bereiden ze volgens klassieke kooktechnieken en serveren ze zodanig dat mensen precies krijgen wat ze willen," aldus Ells destijds. "Alhoewel het een simpel idee is, is de uitvoering ervan te ingewikkeld geworden."

 

Het probleem van perceptie

Chipotle had het al moeilijk door een schandaal met verontreinigd voedsel. Daarnaast hadden de problemen bij Deutsche Bank zonder twijfel meer te maken met de wereldwijde financiële crisis en die van Blackberry met ingrijpende technologische veranderingen, dan met het opdelen van hun managementfuncties.

Als er uit deze voorbeelden één les worden kan getrokken, is het dat ongebruikelijke managementstructuren als eerste het loodje leggen als bedrijven in zwaar weer terechtkomen. Het kan goed zijn dat de ongebruikelijke CEO-structuren eerder het slachtoffer zijn geworden van onbegrip, veroorzaakt door een angst voor het onbekende, dan van complicaties door het delen van de werkzaamheden. 

Sommige grote bedrijven doen het nog steeds goed met twee CEO’s aan het stuur, zoals softwaregigant Oracle, en Westfield, een exploitant van winkelcentra. Andere bedrijven hebben hun hogere leidinggevenden parttime in dienst, zoals Katie Bickerstaffe, CEO van Dixons Carphone’s in het VK en Ierland, die op vrijdag vrij is om tijd door te brengen met haar kinderen.

Over het algemeen is het zo dat nieuwe technologische mogelijkheden het delen van een baan gemakkelijker maken. Het aanleggen van snel breedbandinternet en de toename van mobiele apparaten zorgen ervoor dat werknemers gemakkelijker verbonden blijven, waardoor er minder noodzaak is om op kantoor aanwezig te zijn.

Over vijf jaar is flexibiliteit de belangrijkste factor bij het zoeken naar een baan. Het salaris en de bedrijfscultuur van minder belang, aldus een dit jaar gehouden enquête onder meer dan 1000 professionals, uitgevoerd door Korn Ferry. 

 

Succes behalen

De belangrijkste factor voor het succesvol maken van duobanen is het kiezen van de juiste partners. Op directieniveau staat er zoveel op het spel dat kandidaten over uitstekende communicatievaardigheden moeten beschikken en in staat moeten zijn om hun ego’s thuis te laten. 

Daarom is het belangrijk dat werkgevers onderzoeken of kandidaten in het verleden succesvol met anderen hebben samengewerkt. Ainsley en Cherry hadden bijvoorbeeld al meer dan vier jaar ervaring met werken in een duobaan als senior HR-managers bij Lloyds Bank en GE Capital voordat ze solliciteerden naar hun huidige functie bij Dyson.

Werkgevers kunnen ook voor een extra dag salaris kiezen om het meeste te halen uit een duobaan. Samen werken de twee partners dan elk drie dagen per week, waardoor het de werkgever zes dagen loon kost. Hierdoor komt er een dag beschikbaar waarop de twee effectief kunnen samenwerken.

Afhankelijk van de vaardigheden van beide partners kunnen de taken opgedeeld worden (het zogenoemde ‘eilandmodel’), waarbij ieder verantwoordelijk is voor verschillende taken, of kunnen alle taken gelijk verdeeld worden (het ‘tweelingmodel’).

Onafhankelijk van hoe ervaren ze zijn in hun rol, zouden beide partners ook een gezamenlijk e-mailadres en een gezamenlijk telefoonnummer moeten gebruiken, want de consistentie van de dienstverlening is essentieel. 

Het allerbelangrijkste is dat ze heel erg goed moeten zijn in wat ze doen. 

Gerechtvaardigd of niet, het idee van duobanen op managementniveau moet nog een denkbeeldige barrière overwinnen. Een cruciaal element voor succes is dus het vinden van partners die niet slechts goed zijn in hun werk, ze moeten echt uitblinken.