An electric blue ice lolly on a red background

Productiviteit

Te warm of te koud? De kantoortemperatuur is belangrijker dan u denkt

Leestijd:  4 Minuten

Voordat u naar de thermostaat reikt, moet u zich bedenken dat de optimale kantoortemperatuur varieert naargelang de te verrichten taken, zo meldt Matt Burgess

 

Het is een heet hangijzer (mijn excuses voor de woordgrap). De temperatuur is, samen met de verlichting, de akoestiek en de luchtkwaliteit, een van de grootste discussies op kantoor. "Het heeft grote invloed op de tevredenheid van werknemers," zegt plannings- en duurzaamheidsdeskundige Megan Nollman.

Dit komt deels doordat de kantoortemperatuur veel onvoorspelbaarder kan fluctueren dan bijna alle andere omgevingsfactoren. Een geopend raam aan de zonnige kant van een kantoortuin is misschien een verademing voor de mensen die in de buurt zitten, terwijl de werknemers aan de andere kant van de ruimte er alleen maar last van hebben.

Bovendien wordt ons besef van een ‘comfortabele’ temperatuur beïnvloed door veel verschillende factoren, waaronder onze leeftijd, fysieke gezondheid en zelfs ons stressniveau. Het zit er dus niet in dat u en uw collega’s het eens worden over wat comfortabel is.

Maar waarom is dit van belang? Uit onderzoek(1) is gebleken dat te hoge temperaturen hoofdpijn en verminderde concentratie kunnen veroorzaken en, in extreme omstandigheden, kunnen leiden tot misselijkheid en braken. Lage temperaturen daarentegen veroorzaken een verhoogde bloeddruk en bevorderen de ontwikkeling van ziekten.

En dat niet alleen, want de kantoortemperatuur heeft nog veel meer gevolgen dan enkel voor ons comfort en onze gemoedstoestand: er is ook een verband met productiviteit. Onderzoek van het Berkeley National Laboratory(2) heeft gesuggereerd dat taakprestaties kunnen verbeteren als de temperatuur tussen de 21 en 22 °C ligt. Hierboven of hieronder beginnen de prestaties af te nemen. Nollman voegt hieraan toe dat onderzoeken aantonen dat de productiviteit met 16% afneemt in kantoren waar de temperatuur boven de 25,4 °C uitkomt.

Verhitte steden

Het is geen probleem dat vanzelf overgaat. Zeker niet als we bedenken wat de mogelijke gevolgen van de opwarming van de Aarde in de komende jaren zullen zijn. Eén onderzoek(3) heeft gesuggereerd dat in Zuidoost-Azië, het Andesgebergte, Midden-Amerika en in het Caribisch gebied de productiviteit met 27% kan dalen in het jaar 2080 vanwege oplopende temperaturen.

Steden worden dan bijzonder zwaar getroffen. "Kantoorgebouwen zijn heel kwetsbaar voor oververhitting, omdat de interne warmte enorm kan oplopen," stelt Hélia Costa, research fellow aan de Toulouse School of Economics. Het vele beton, asfalt en de airconditioning in combinatie met het gebrek aan schaduwrijke vegetatie in stedelijke gebieden dragen er allemaal aan bij dat kantoren in steden warmer worden dan kantoren in meer landelijke gebieden. Dit fenomeen staat bekend als het stedelijke hitte-eiland: steden zijn warmer dan afgelegen gebieden, met name ‘s nachts(4).

Een bundel rode chilipepers tegen een blauwe achtergrond.

Onderzoeken hebben aangetoond dat de productiviteit met 16% afneemt in kantoren waar de temperatuur boven de 25,4 °C uitkomt.

 

Zoveel mensen, zoveel temperaturen

Wat kunnen bedrijven nu doen om ervoor te zorgen dat hun kantoorpersoneel er comfortabel en tevreden bij zit? Nollman zegt dat kantoormanagers afstand moeten doen van hun controle over de thermostaat. "De mogelijkheid om de temperatuur in de eigen persoonlijke werkruimte met 3 °C naar boven of naar beneden bij te stellen, heeft invloed op de productiviteit en tevredenheid van werknemers," vertelt ze.

Hoewel het idee tegen de intuïtie van veel managers indruist, lijkt het erop dat werknemers zeggenschap geven over de temperatuur ook hun onafhankelijkheidsgevoel verhoogt. Tenslotte wil niemand dat een anoniem persoon op een andere verdieping in het kantoor bepaalt of zijn of haar werkplek warm of koud is.

Maar Nollman waarschuwt de teugels ook niet te veel te laten vieren. "Ik beveel aan om absolute boven- en ondergrenzen aan te houden," zegt ze. Haar voorstel is een temperatuur die niet hoger is dan 25 °C en niet lager is dan 20 °C.

Louise Suckley, hoofddocent strategy and enterprise aan de Sheffield Hallam University, stelt voor dat werkgevers het personeel een bepaalde mate van persoonlijke controle geven door hen in staat te stellen in verschillende werkruimtes te werken op basis van temperatuurcomfort. "Het zou goed zijn een aantal ‘temperatuurzones’ verspreid over de werkruimte aan te bieden, en een organisatiecultuur die deze flexibiliteit ondersteunt," zegt ze. Er kan ook een ander soort meubilair in deze ruimtes worden geplaatst, dat meer aansluit op het temperatuurprofiel.

De balans vinden

Hélia Costa wijst werknemers erop dat er veel dingen zijn die ze kunnen doen om hun eigen temperatuurcomfort te verbeteren. Dit is onder andere meer water drinken om gehydrateerd te blijven bij oplopende temperaturen, indien nodig lichte kleding dragen en gedurende de dag pauzes nemen. Deze maatregelen zijn pas effectief als werknemers informatie krijgen over de voordelen van zelf actie ondernemen, voegt ze eraan toe.

Eerder onderzoek van Costa beval aan dat Londense kantoren mogelijk voordeel hebben bij kantoortijden van 07.00 tot 11.00 uur, een lange pauze halverwege de dag en dan doorwerken van 17.00 tot 20.00 uur.

Het is wellicht goed te onthouden dat verschillende temperaturen mogelijk beter passen bij bepaalde werkzaamheden. "Iets warmere temperaturen zijn het meest bevorderlijk voor het oplossen van problemen en voor creatieve taken," zegt Megan Nollman. Na meerdere testen(5) hebben onderzoekers ontdekt dat mensen creatiever worden naarmate de thermostaat hoger stond.

Maar "iets lagere temperaturen kunnen een positieve invloed hebben op de uitvoering van repetitieve en taakgerichte werkzaamheden," voegt Nollman eraan toe. Uit onderzoeken(6) is gebleken dat het lichaam iets alerter blijft bij lagere temperaturen. Van Mark Zuckerberg, CEO van Facebook, is bekend(7) dat hij de temperatuur in vergaderruimtes op 15 °C instelt om mensen bij de les te houden.

Een cool idee? Of vragen om een verhitte discussie? Waar hangt hier de thermostaat eigenlijk?

 


Matt Burgess is een bekroonde Britse journalist en auteur die voor Wired Magazine in het Verenigd Koninkrijk werkt

Bronnen:

(1) http://www.oulu.fi/sites/default/files/content/Ikaheimo_TM_Temperature_and_human_health_28102014.pdf

(2) https://indoor.lbl.gov/sites/all/files/lbnl-60946.pdf

(3) https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/19338240903352776

(4) http://www.lse.ac.uk/GranthamInstitute/news/heat-waves-productivity-and-the-urban-economy-what-are-the-costs/

(5) https://www.researchgate.net/publication/285320928_Creative_thinking_as_the_dependent_
variable_in_six_environmental_experiments_A_review

(6) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0360132309000985

(7) https://www.bbc.co.uk/news/av/business-21767297/what-s-the-best-office-temperature