Sardientjes als forenzen in een overvolle trein

Trends

De verborgen voordelen van het afschaffen van forenzen

Leestijd:  6 Minuten

In een recent artikel maakten we bekend dat 16 minuten de ideale reistijd is voor uw welzijn. Maar er zijn nog andere redenen om de dagelijkse tocht naar het werk te schrappen, waaronder het verminderen van CO 2-uitstoot, vooroordelen tegen sollicitanten die verder weg wonen en de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Matthew Jenkin voert overtuigende redenen aan om het forenzen af te schaffen

 

Of u nu als een sardientje in een overvolle trein wordt geplet of tijdens het spitsuur grijze haren krijgt van het verkeer: van pendelen wordt niemand gelukkig. Desalniettemin zijn velen onder ons letterlijk honderden uren van hun leven kwijt met van en naar hun werk reizen.

Het gaat niet alleen om verspilde tijd. Uit sommige onderzoeken blijkt dat meer dan 50 kilometer heen of terug forenzen uw levensverwachting jaren kan verkorten. Als u bovendien met de bus of trein naar uw werk gaat en daar langer dan een halfuur over doet, kan dit schadelijk zijn voor uw persoonlijke welzijn.

Kiezen voor minder reistijd zou ons gezonder en gelukkiger maken. Uit onderzoek onder meer dan 1.000 werkenden in San Francisco bleek dat de ideale enkele reis naar het werk 16 minuten was. Een enquête van Time Out Magazine uit 2018 ging nog verder en toonde aan dat een korte reis naar het werk (slechts 15 tot 30 minuten in vergelijking met het Londense gemiddelde van 39 minuten) de Londenaren gelukkiger maakten dan seks.

Het openbaar vervoer in Japan is zo efficiënt dat werkenden een verklaring van de treinmaatschappij krijgen om aan hun werkgever te tonen als de trein ook maar een paar minuten te laat is. Bovendien hebben de beruchte Japanse treinproppers, of oshiya, geen enkele wroeging om passagiers voor vertrek met wat kracht de trein in te duwen, zodat het pendelen op rolletjes verloopt.

Dankzij flexwerken en werken op afstand kunnen meer werknemers dan ooit kiezen waar en wanneer zij werken, waardoor minder tijd kwijt zijn aan forenzen geen luchtkasteel meer is. Maar, afgezien van een betere gezondheid en meer welzijn, wat zijn andere overtuigende redenen om de dagelijkse reistijd te reduceren?

Het dichten van de loonkloof tussen mannen en vrouwen

Kan de loonkloof tussen mannen en vrouwen worden gedicht als we pendelen vaarwel zeggen en ander opties omarmen, zoals lokale co-workingruimtes en thuiswerken?

Volgens het Britse bureau voor nationale statistieken (ONS) lijkt het erop dat veel vrouwen waarschijnlijker een baan kiezen met een reistijd van minder dan een kwartier, doordat zij onevenredig veel voor de kinderen zorgen. De keerzijde van de medaille is dat uit de cijfers blijkt dat 61 procent van de forenzen die langer dan een uur reizen uit mannen bestaat.

Economen denken dat de beperking van de pendelafstand een van meerdere factoren is die bijdragen aan de genderloonkloof, aangezien vrouwen meer in hun keuze voor goedbetaald werk worden beperkt.

"Als moeders binnen een kleinere straal naar werk zoeken dan de vaders, hebben werkgevers minder last van concurrentie bij het aannemen van de moeders dan bij de vaders," zeggen Robert Joyce en Agnes Norris Keiller, onderzoekers aan het IFS. "Hierdoor kunnen werkgevers een sterkere onderhandelingspositie hebben, waardoor ze het loon van moeders eenvoudiger lager kunnen houden dan het loon van vaders."

Door het idee van  thuiswerken of een flexibele werkruimte te omarmen, kunnen vrouwen in een grotere banenvijver vissen zonder extra reistijd. De flexwerkexperts van Timewise bevelen deze zet warm aan in hun rapport A Manifesto for Change uit 2018. De medeoprichtster van de organisatie, de koninklijk onderscheiden Karen Mattison, zegt dat werkgevers zich moeten aanpassen aan de behoeften en ambities van de moderne beroepsbevolking, omdat ze anders het risico lopen de boot te missen.

En het is niet alleen de werknemer die profiteert. Gavan Doherty, CEO van 247meeting, beweert dat werkenden die flexibeler mogen werken en hun reistijd hebben verminderd merkbaar gelukkiger zijn en beter presteren.

"Toen werknemers in het verleden ‘thuiswerken’ probeerde te verkopen, gooiden ze meestal hun reistijd als eerste in de strijd en de gevolgen die dat heeft op hun werkresultaten," vertelt hij. "Velen treden dan in detail over hoe dit ook op hun gezinsleven inwerkt. Dat geeft voor mij de doorslag."

"Of ze nou meer tijd met hun kinderen willen doorbrengen of een ouder familielid willen verzorgen, het is gewoon niet te verantwoorden om mensen vijf dagen per week tot lange en vermoeiende reizen te dwingen als die tijd beter kan worden besteed aan veel belangrijkere, persoonlijke zaken."

Onze CO2-voetafdruk verkleinen

Een kortere reis naar het werk is niet alleen goed om geld te besparen en het welzijn te vergroten, het helpt ook nog eens de CO2-voetafdruk van forenzen te verkleinen. De gemiddelde persoon in de VS rijdt meer dan 3.200 kilometer van en naar werk volgens het National Household Travel Survey uit 2009. Het is weinig verrassend dat dit een grote impact op het klimaat heeft: bij iedere tien liter verbruikte brandstof komt er ongeveer 24 kilo CO2 vrij, dus het aantal gereden kilometers verminderen kan tot een grote uitstootvermindering leiden.

Bovendien blijkt uit een onderzoek van Regus dat Amerikaanse werkenden met de mogelijkheid tot flexibel werken vóór 2030 maar liefst 960 miljoen uur aan reistijd zouden kunnen besparen. Daarmee kan meer dan 100 miljoen ton aan CO2 worden uitgespaard. Britse forenzen zouden 115 miljoen uur kunnen besparen, wat hun CO2-voetafdruk vóór 2030 met 7,8 miljoen ton per jaar zal verminderen.

Werkgevers staan absoluut onder druk om groenere manieren van werken te vinden, want de meerderheid van de Amerikaanse werkenden zegt tevredener met hun baan te zijn als zij het verschil kunnen maken voor de maatschappij of het milieu. Uit recent onderzoek van Fortune is gebleken dat met name millennials bedrijven als mogelijke partners zien in het mooier maken van de wereld.

Illustratie van mobiele werknemers met laptops die een grote verkeersdrukte aan zich voorbij zien trekken

Meer tijd voor uzelf

Minder tijd besteden aan forenzen en meer tijd besteden aan activiteiten die ons leven verrijken, maakt ons niet alleen gelukkiger, maar ook geestelijk en lichamelijk gezonder en beter in ons werk.

Onderzoeken hebben bijvoorbeeld aangetoond dat meer sporten in onze vrije tijd goed is voor ons geheugen en ons concentratievermogen. Om nog maar te zwijgen van de stressverlaging.

Maar volgens een onderzoek van de Universiteit van North Carolina is de ware sleutel tot een lang en gezond leven het hebben van goede vrienden. Uit het onderzoek blijkt dat mensen met goede, steunende relaties vaker een lagere bloeddruk, smallere taille, lagere BMI (body mass index) en minder last van ontstekingen hebben dan mensen die het zonder deze positieve sociale contacten moeten stellen.

Hoewel een van de voordelen van een lange dagelijkse bus- of treinreis is dat u snel een dutje kunt doen, toont onderzoek aan dat teveel tijd aan forenzen besteden een negatieve impact op de nachtrust heeft.

Toen onderzoekers van de slaapadvieswebsite Tuck de gegevens van de US Census American Community Survey (2012-2016) vergeleken met de gegevens van de Amerikaanse volksgezondheidsdienst CDC uit 2014 over de slaapgebrekcijfers per staat, ontdekten zij dat er een correlatie bestaat tussen lang forenzen en te weinig slapen.

Ondertussen toonde een onderzoek onder 21.000 werkenden in Zweden en een onderzoek onder forenzen op het Long Island Rail Road-spoornetwerk aan dat mensen die veel pendelen minder slapen. Econoom Thomas James Christian analyseerde de gegevens uit de American Time Use Survey en stelde ook vast dat mensen die veel tijd kwijt zijn aan pendelen consistent minder tijd besteden aan sporten, slapen en het bereiden van zelfgemaakt voedsel.

Hoewel het mogelijk is dat een dutje in de trein naar het werk verkwikkend aanvoelt, zijn deskundigen het erover eens dat voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid niets kan tippen aan een nacht goed slapen.

"Het bereiken van diepe slaap gedurende de nacht is belangrijk, omdat het is bewezen dat in dit slaapstadium de stofwisseling en bloedcirculatie het meest wordt hersteld, net als het leervermogen en het geheugen," legt dr. Phyllis Zee uit, directeur van de slaapstoorniskliniek van het Northwestern University Medical Centre.

Gelukkigere relaties

Werk en huwelijk gaan niet altijd goed samen, zeker niet als een van beiden te lang moet forenzen. Uit minstens één onderzoek is gebleken dat echtparen veertig procent meer kans op scheiden hebben als een van beiden langer dan 45 minuten moet forenzen.

Maar dit betekent niet dat deze relaties gedoemd zijn te mislukken. Als u al minstens vijf jaar meer dan 45 minuten heen en weer reist, is een scheiding nog maar één procent waarschijnlijker vergeleken met echtparen met een kortere reistijd. Waarschijnlijk komt dat doordat uw relatie de praktische en emotionele uitdagingen van forenzen al heeft doorstaan. Als een van beiden al forenste voordat de relatie begon, is een scheiding eveneens veel onwaarschijnlijker dan wanneer uw echtgenoot of echtgenote er later in de relatie veel reistijd bij krijgt.

Dharmesh Shah, medeoprichter van HubSpot, wijst meerdere redenen aan voor het verband tussen reisafstand en huwelijksgeluk, zoals de tijdsduur die gescheiden van elkaar wordt doorgebracht en spanningen in de privésfeer die worden veroorzaakt door de stress van het reizen.

Een onderzoek uit 2001 van Norbert Schneider, hoogleraar sociologie aan de Duitse Universiteit van Mainz, toonde inderdaad aan dat de meerderheid van de ondervraagde langeafstandsforenzen (60 procent) en hun partners klaagde dat zij onvoldoende tijd voor hun echtgenoten en kinderen overhielden. Gezamenlijke qualitytime beperkte zich tot de weekenden en vakanties.

Hoewel onderzoeken aantonen dat maar weinig mensen het pendelen volledig afzweren en uitsluitend op afstand of thuis willen werken, zijn veel mensen het erover eens dat er manieren zijn om ofwel de reistijd te verminderen of de reistijd te benutten om hun geluk en productiviteit te vergroten. Dankzij technologische ontwikkelingen lijkt de traditionele 9-tot-5-baan steeds meer op een overblijfsel uit de twintigste eeuw en is er hoop dat de dagen van lange en vermoeiende reizen zijn geteld.


Matthew Jenkin is journalist in de VS en voormalig redacteur van Guardian Careers, de online community voor werkzoekenden en carrièreswitchers van de krant The Guardian

Ontdek hoe de flexibele kantoorruimte van Regus u kan helpen bij het verminderen van forenzen