Stewart Butterfield, medeoprichter van Slack

Stemmen

De toekomst van werk volgens Slack

Leestijd:  5 Minuten

Slack, de op de cloud gebaseerde reeks samenwerkingstools voor teams, verandert de manier waarop we werken voorgoed. Dit is wat medeoprichter Stewart Butterfield te zeggen heeft over de werkplek van de toekomst

 

Wist u het nog niet? E-mail is achterhaald. Dat is tenminste wat Stewart Butterfield u wil laten geloven. Zijn in de cloud gebaseerde ‘virtuele assistent’, geïntroduceerd in 2014 (die samenwerkingstools voor teams biedt), neemt de noodzaak van tijdrovende en inefficiënte elektronische communicatie weg en verandert de manier waarop we samenwerken volledig.

Hij is misschien iets op het spoor. Slack is een van de snelstgroeiende bedrijfsapplicaties van het afgelopen decennium. Volgens de laatste cijfers zijn er nu meer dan acht miljoen dagelijks actieve gebruikers in meer dan 500.000 organisaties die het platform gebruiken. Het bedrijf heeft meer dan drie miljoen betalende gebruikers en 65 procent van de bedrijven in de Fortune 100 zijn betalende Slack-gebruikers. Wereldwijd zijn er meer dan 70.000 betalende teams met duizenden actieve gebruikers die communiceren via Slack-kanalen.

Dus als Butterfield en zijn team hun mening geven over de toekomst van het werk, is het de moeite waard op te letten. Hier zijn vijf van hun voorspellingen.

1. Nooit meer geestdodende taken

Dingen "met de hand" of handmatig doen zal binnenkort tot het verleden behoren dankzij AI, voorspelt Butterfield. Toen hij vorig jaar met Business Insider sprak, vergeleek hij sommige banen met Office Space, een komedie over kantoorpersoneel wiens leven een hel is omdat hun banen zo triviaal zijn. "Technologie moet worden gebruikt voor het automatiseren van dingen die mensen niet goed kunnen, zoals dingen onthouden, rekenen [of] honderden miljoenen items met elkaar vergelijken en patronen detecteren", zegt hij.

Hij verwijst naar dingen die zo eenvoudig zijn als de voorspellende suggesties van Gmail voor het reageren op e-mails, die "wat frictie uit [het proces] halen".

In de toekomst "kunnen we de taken aan de machines geven", voegt hij eraan toe. "De toekomst ligt bij mensen die weten hoe ze software moeten gebruiken, die weten van de mogelijkheden van software, die weten hoe ze met analytics en wetenschap met omvangrijke data van organisaties om moeten gaan. Dat zal erg lonend zijn."

 

Een bionische arm en een menselijke arm die een hartje maken met hun handen

AI en machine learning zullen werknemers meer vrijheid geven

 

2.  Eerlijk beleid – op alle niveaus

In 2018 interviewde Slack meer dan 1.400 kenniswerkers in de VS over de toekomst van werk. Als het gaat om hun mening over vertrouwen en transparantie waren de resultaten opvallend: 80 procent van de werknemers wil meer informatie over hoe beslissingen in hun organisatie worden genomen, 87 procent wil dat hun toekomstige bedrijf transparant is.

Butterfield suggereert dat bedrijven die toptalent willen aantrekken, moeten begrijpen dat toekomstige werknemers werkplekken en tools willen die een open cultuur van communicatie en samenwerking bevorderen.

"Een groot deel van dat gevoel van vervreemding [dat mensen uiten over hun werkplek] komt door mensen die het gevoel hebben dat ze de context niet begrijpen, waardoor beslissingen uiteindelijk geen zin hebben", zei Butterfield in een interview met Business Life. "Ze snappen de motivering niet en voelen zich mogelijk gefrustreerd of machteloos."

Hij zegt dat iedereen op zoek is naar dezelfde basis voor hun beroepsleven. "Ze willen de mensen met wie ze werken kunnen vertrouwen en vice versa", zegt hij. "Ze willen gerespecteerd worden en werken met mensen die ze respecteren. Ze willen duidelijkheid hebben over de doelstellingen en prioriteiten en begrijpen hoe de uitkomsten worden geëvalueerd."

Hij voegt eraan toe: "Wanneer deze voorwaarden afwezig zijn, zullen ze ongelukkig worden. Naast deze voorwaarden voor een gezond werkleven willen ze zich ook productief voelen en het gevoel hebben dat ze impact hebben."

3. Er zal meer menselijke interactie plaatsvinden

De overvloed aan online tools kan erop wijzen dat onze werkdagen steeds vaker worden gevuld door interactie met schermen. Toch hoeft dat niet zo te zijn. Uit de Slack Future of Work Study blijkt dat 91 procent van de werknemers zich meer verbonden met hun naaste collega’s wil voelen, terwijl bijna 85 procent van de werknemers zich meer verbonden wil voelen met hun collega’s op afstand.

Butterfield vertelde Business Life: "We krijgen vaak onverwachte korte feedback van mensen die Slack gebruiken die we nooit hadden verwacht. Dingen als: "Ik ben erg introvert. Voorheen had ik het gevoel dat ik geen inspraak had in veel gesprekken, omdat ik graag wat meer tijd neem om mijn gedachten te formuleren. Onze vergaderingen verlopen erg snel en mensen onderbreken elkaar voortdurend. Maar nu er een deel van de besluitvorming is verplaatst naar Slack, heb ik de mogelijkheid om deel te nemen."

"Mensen voldoende context geven om te begrijpen hoe anderen beslissingen nemen, is ongelooflijk krachtig en maakt veel indruk", voegt hij eraan toe. "Stelt u zich voor dat er iets groots gebeurt: er is een acquisitie, een verandering van leveranciers of in organisatieontwerp. Wat u in dat soort gevallen wilt, is een hogere mate van afstemming, meer duidelijkheid. Als mensen vragen hebben, wilt u niet dat er veel onzekerheid is. U wilt dat mensen minder twijfelen en effectievere acties ondernemen. U wilt dus besluitvorming op alle niveaus en dat mensen zich zelfverzekerd en autonoom voelen."

4. Het kantoor zoals we het kennen, zal veranderen

De omgeving waarin we werken zal veranderen.  Senior directeur Bedrijfsoperaties Deano Roberts vertelt op de Slack-blog dat het conventionele kantoorontwerp achterhaald is: "Productiviteit en samenwerking zouden hand in hand moeten gaan, dankzij de kantoortuin die Herman Miller eind jaren 50 heeft bedacht," zegt hij. "Maar in werkelijkheid werkt het concept voor ongeveer 40 procent van de bevolking. Voor de andere 60 procent veroorzaakt de kantoortuin enige ongerustheid."

"Gratis cupcakes voegen niet zoveel toe, net als cliché meubilair zoals een pingpongtafel of een ironische zitzak of een levensgrote Jenga naast iemands bureau", aldus Roberts.

In plaats daarvan suggereert Roberts dat werkplekken intuïtiever moeten worden. "Als u iets nodig hebt, moet u logischerwijs weten waar u het kunt halen, of als u ons dit moet vragen, weet u dat we het meteen voor u regelen", vervolgt hij. "Dit is niet om iemand een gevoel van aanspraak te geven, maar omdat we afleidingen willen wegnemen en de productiviteit van iedereen willen verbeteren."

5. De tools die we op het werk gebruiken, zullen intuïtiever worden

"Hoe zou het zijn om meer menselijkheid, plezier en vreugde te brengen in de tools die we gebruiken voor werk?", vraagt Christina Janzer, hoofd onderzoek bij Slack. "Ik denk dat we onszelf kunnen uitdagen om hogere verwachtingen te stellen aan de arbeidsproducten die we dagelijks ontwikkelen en gebruiken."

Samen met haar team van onderzoekers bestudeert Janzer hoe mensen werken en wat ze nodig hebben om hun best te doen op het werk. En ze vinden consequent dat een belangrijk signaal van werknemersbetrokkenheid ligt in hoe mensen denken over de tools die ze op het werk gebruiken.

"Het betrekken van werknemers bij technologie draait niet alleen om het leveren van efficiëntere of robuustere software, het betekent tools geven aan mensen die ze even graag willen gebruiken als hun persoonlijke sociale media," zegt ze. "Workflows versnellen via eenvoudige interacties kan plezier op de werkplek teweegbrengen. Mensen ervaren echt plezier in verhoogde productiviteit, in het wegnemen van onnodige hindernissen en stappen uit hun werk", zegt Janzer.


Traditionele kantoorruimte is vaak niet geschikt voor snelgroeiende bedrijven. Ontdek hoe Regus kan helpen uw toekomst vorm te geven