De skyline van een stad van bovenaf

Trends

Kunt u raden in welke landen u het beste kunt flexwerken?

Leestijd:  6 Minuten

Van het helpen van gedesillusioneerde jongeren tot het verbeteren van de verkeersdoorstroming in een aantal van de drukste steden ter wereld: Paul Sillers ontdekt hoe flexwerken verschil maakt in landen over de hele wereld

 

1. Nieuw-Zeeland: toename in productiviteit

In maart genereerde de in Auckland gevestigde vermogensbeheerder Perpetual Guardian opvallende resultaten tijdens een ongekende productiviteitsproef rondom flexwerken. Zes weken lang kregen 240 werknemers de kans om één dag per week vrij te krijgen, terwijl alle andere arbeidsomstandigheden gelijk bleven. Hetzelfde salaris, maar minder uren. Om gebruik te kunnen maken van deze deal moest het personeel even productief zijn als in een vijfdaagse werkweek. Dat kon door innovatiever te werken tijdens de kortere werkweek.

"Als werknemers zich betrokken voelen bij hun werk en werkgever, zijn ze productiever," zegt Christine Brotherton, hoofd van de afdeling People and Capability van het bedrijf. "Wij geloven dat efficiëntie zorgt voor meer focus en motivatie onder het personeel en deze proef is een belangrijke en goede manier om onze theorieën te testen."(1)

Volgens kwalitatief en kwantitatief onderzoek(2) door de Auckland University of Technology en de Universiteit van Auckland liet de proef met de vierdaagse werkweek zien dat de werk-privébalans onder werknemers met 24 procent verbeterde. Het stressniveau daalde met 7 procent en de "algemene tevredenheid met het leven steeg met 5 procentpunten"(3). Opvallend genoeg lieten de resultaten "geen verminderde prestaties zien en was er zelfs een kleine verbetering waar te nemen binnen de meeste teams"(4). Het onderzoek wist nationaal en internationaal de aandacht te trekken. Kan er sprake zijn van een domino-effect binnen de bredere beroepsbevolking? Volgens de New Zealand Herald houden andere bedrijven in het land de volgende stappen van Perpetual Guardian nauwgezet in de gaten(5).

2. Maleisië: kansen pakken

Als Maleisië flexwerken wil omarmen, dan spelen gelijke kansen op de werkvloer daarin een essentiële rol. Recent onderzoek van TalentCorp en E&Y toonde aan dat 90 procent van de organisaties in Maleisië het belang van flexibiliteit(6) erkent, maar dat de realiteit tot voor kort achterbleef bij de ambities. Een ander onderzoek liet zien dat 58 procent van de werknemers in Maleisië niet vanuit huis kan werken, terwijl 36 procent ook geen mogelijkheid heeft om flexibel te werken. Als gevolg daarvan gaf 94 procent van de ondervraagde vrouwen aan dat zij in de komende 12 maanden op zoek zouden gaan naar een andere baan(7).

In reactie op dit probleem rondom werknemerbehoud pleit de vicepremier van het land voor politieke steun voor flexibele werktijden, waardoor vrouwen hun professionele vaardigheden kunnen combineren met hun verantwoordelijkheden als ouder: "We hebben veel hoogopgeleide vrouwen met geweldige werkervaring, die ook kleine kinderen hebben om voor te zorgen," zegt Datuk Seri dr. Wan Azizah Wan Ismail (die ook minister voor Vrouwen-, Gezins- en Gemeenschapsontwikkeling is). "Als we deze kans niet grijpen, dan heeft het land hieronder te lijden."(8)

En bedrijven luisteren. Zo is Citibank bijvoorbeeld de eerste bank in Maleisië die kinderopvang(6) aanbiedt. En daarnaast biedt het bedrijf ook flexwerken, thuiswerken, een kortere werkweek, duobanen, in deeltijd werken en verlofregelingen(10). EY Malaysia biedt werknemers in leidinggevende functies gespreide werkuren, deels vanuit huis werken, loopbaanonderbrekingen, sabbaticals en gefaseerde uittreding. Ook is er een informele flexibele werkregeling waarmee sommige werknemers vanuit huis kunnen werken of verlof kunnen nemen om persoonlijke zaken af te handelen, terwijl ze nauw blijven samenwerken met hun teams om ervoor te zorgen dat hun werkdoelen worden behaald(11).

Bij IBM Malaysia zorgt een mobiliteitsprogramma ervoor dat werknemers vanuit huis of bij klanten op locatie kunnen werken. Ook zijn er regelingen voor werken in deeltijd en een twee- of driedaagse werkweek(12).

3. Zuid-Afrika: controle op afstand

Kaapstad, een van de drukste steden ter wereld(13), implementeert thuiswerkmogelijkheden(14) en flexwerken om het personeel te bevrijden van de frustrerende verkeersproblemen in de stad(15). Vanwege de vele storingen in het treinverkeer moesten werknemers met hun auto naar het werk komen en hierdoor raakten de hoofdwegen in Kaapstad verstopt. Dankzij mogelijkheden voor flexwerken, zoals telewerken, op afstand werken of thuiswerken, komt de stad weer in beweging. De autoriteiten van de stad proberen werknemers te overtuigen om het initiatief te ondersteunen en het concept wint steeds meer terrein.

Belastingadviesbureau Grant Thornton begon als één van de eerste bedrijven met flexwerken in Kaapstad(17). Hoewel werknemers van maandag tot en met donderdag acht uur per dag en op vrijdag 7,5 uur per dag moeten werken, kunnen werknemers hun werkdag zelf inplannen tussen 06.30 en 17.45 uur.

Nog een skyline van een stad van bovenaf

90 procent van de organisaties in Maleisië erkent het belang van het bieden van flexibiliteit

 

4. Duitsland: balans vinden

In Duitsland lieten ‘waarschuwingsstakingen’ door werknemers eerder dit jaar zien dat ze niet bluften. Dit resulteerde in aanzienlijke concessies op het gebied van flexwerken(18). Werknemers mogen nu hun wekelijkse arbeidsuren tot twee jaar lang van 35 uur verlagen naar 28 uur, zodat ze hun familieverplichtingen kunnen vervullen. Deze deal heeft betrekking op bijna een miljoen werknemers in Baden-Württemberg.

In recente onderhandelingen tussen Deutsche Bahn en haar werknemers ontdekte de spoorwegexploitant dat als ze werknemers de keuze bood tussen een hoger salaris, minder uren of meer vrije dagen, meer dan 50 procent van de werknemers koos voor meer vrije dagen(19).

Het is niet zo dat Duitsers hun ijverige arbeidsethos(20) aan de kant zetten, maar ze spreken zich wel meer uit over hun wens om flexibel te werken. Nu er in de Duitse economie sprake is van veel werkgelegenheid en het moeilijk is om ervaren professionals te vinden, zetten steeds meer grote bedrijven en instituten in Duitsland de stap naar flexwerken.

Zo vraagt Union Verdi bijvoorbeeld om een salarisverhoging van zes procent of meer vrije tijd voor ongeveer 130.000 werknemers van post- en logistiek bedrijf Deutsche Post(21) en kregen ook internationaal bekende namen, zoals Porsche en Daimler, producent van Mercedes-Benz-auto’s, te maken met vakbondseisen omtrent flexwerken(22).

5. Japan: betrokkenheid onder de jeugd

Het afnemende geboortecijfer(23) in Japan, vergrijzing(24) en de negatieve effecten van overbelasting(25) zijn samen goed voor een heuse HR-ramp. De meest actuele cijfers laten echter zien dat maar liefst 600.000 jongeren in het land geen werk hebben(26). De overheid zet nu flexwerken in om jongeren de kans te geven de vaardigheden op te doen die ze nodig hebben om makkelijker aan het werk te komen in een steeds kleiner wordende groep met arbeidskrachten.

Stimuleringsmaatregelen zijn onder meer subsidies die een nieuwe mindset cultiveren binnen Japanse bedrijven rondom de voordelen van flexwerken. Dit betreft onder meer werken op afstand (om de overvolle treinen in het land te ontlasten), telewerken en andere online en op de cloud gebaseerde methodes om verbinding te leggen met het kantoor.

Bedrijven zetten nu technologie in om jongeren bij bedrijven te betrekken en ze op afstand te trainen. Een voorbeeld is het stageprogramma ‘YouthUP'(27), dat SODATEAGE-NET uit Tokio in samenwerking met Microsoft Japan opzette. Via dit telewerkprogramma stuurt Microsoft instructeurs naar non-profitorganisaties om de mensen te helpen met het verbeteren van hun IT-vaardigheden. Ook leiden ze ondersteunend personeel op als IT-instructeurs. Binnen twee jaar na de lancering van het project hadden 41 non-profitorganisaties in Japan zich al aangesloten.

In augustus onthulde farmaceutisch bedrijf Takeda zijn ‘zeer flexibele werksysteem'(28). Dit omvatte de afschaffing van een minimumaantal werkuren per dag; halve dagen werken; pauzes tijdens het werk (extra pauzes); korte werkonderbrekingen onder werktijd voor doktersafspraken of bezoeken aan de bank, met goedkeuring van de leidinggevende; en een overstap naar ‘Telewerk’ – met andere woorden: flexibel en op afstand werken, maar niet per se vanuit huis.

6. VK: manifest voor verandering

HSBC publiceerde onlangs cijfers(29) waaruit bleek dat "89 procent van de Britse werknemers gelooft dat flexwerken zorgt voor meer productiviteit", waarbij "flexwerken waarschijnlijk leidt tot meer productiviteit dan financiële stimuleringsmaatregelen". Bovendien gelooft 81 procent van de Britse werknemers die op afstand kunnen werken dat deze kans hen helpt om hun productiviteit te verbeteren: een duidelijk verband tussen flexibele werkculturen en meer productiviteit.

Adviesbureau Timewise(30), gespecialiseerd in flexwerken, promoot ‘agile’ werken door programma’s te ontwikkelen die aansluiten bij business cases en strategische doelen van organisaties. In een rapport dat mede gepubliceerd is door Deloitte(31) zet het een actieplan met vijf stappen uiteen: uitdagen tot een cultuurverandering, meer genderneutraliteit, flexibiliteit integreren in functies, management aan boord krijgen en dataverzameling voor succesvolle programma’s.

Het adviesbureau publiceert ook een jaarlijkse ‘Timewise Power 50’-award(32) voor leiders en innovatieve werkgevers die flexwerken stimuleren. Lloyds Baking Group won de award voor ‘Flexibel inhuren’ vanwege "de recente beslissing om agile werken als teaminspanning te zien, ondersteund door een toolkit voor lijnmanagers. Deze houdt bij het plannen van rollen rekening met de behoeften van het hele team." Lloyds biedt nu standaard agility; ongeveer 90 procent van alle vacatures wordt nu uitgezet als ‘agile’, in vergelijking met een nationaal gemiddelde van 12 procent.

Het Britse ministerie van Defensie kreeg een prijs vanwege de ‘proef rondom flexibele dienstplicht’, waarbij dienstdoend personeel gedurende een langere carrière de mogelijkheid krijgt om hun betrokkenheid ‘een tandje lager te zetten’ door middel van flexibele banen.

 


Paul Sillers is een Britse journalist en auteur van de International Business Etiquette 20:20

Bronnen:

(1) https://www.perpetualguardian.co.nz/our-services/four-day-working-week-trial

(2) https://www.theguardian.com/world/2018/jul/19/work-less-get-more-new-zealand-firms-four-day-week-an-unmitigated-success

(3) https://www.employeebenefits.co.uk/issues/july-2018/perpetual-guardian-four-day-week/

(4) https://www.employeebenefits.co.uk/issues/july-2018/perpetual-guardian-four-day-week/

(5) https://www.nzherald.co.nz/business/news/article.cfm?c_id=3&objectid=11990560

(6) http://www.theedgemarkets.com/article/more-organisations-see-importance-worklife-practices

(7) https://hrasiamedia.com/uncategorized/2018/75-of-malaysian-mothers-quit-their-jobs-due-to-a-lack-of-flexibility/

(8) https://www.nst.com.my/news/nation/2018/06/378523/flexi-hours-work-arrangement-women-should-be-implemented-dpm

(9) https://www.citigroup.com/citi/news/2010/101123d.htm

(10) https://www.makchic.com/family-friendly-companies-work-malaysia/

(11) https://www.ey.com/my/en/careers/students/life-at-ey#fragment-0-na

(12) https://www.makchic.com/family-friendly-companies-work-malaysia

(13) https://www.tomtom.com/en_gb/trafficindex/list?citySize=LARGE&continent=ALL&country=ALL

(14) http://resource.capetown.gov.za/documentcentre/Documents/City%
20strategies,%20plans%20and%20frameworks/TDM%20Strategy.pdf

(15) https://businesstech.co.za/news/business/244325/cape-town-adopts-flexible-working-hours-to-solve-its-worsening-traffic-problem

(16) https://www.tda.gov.za/en/transport/transport-network/congestion/

(17) https://www.grantthornton.co.uk/insights/unlock-the-potential-for-growth-of-your-people/

(18) https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-42959155

(19) https://uk.reuters.com/article/us-germany-wages/german-union-ig-metall-threatens-all-out-strikes-ahead-of-wage-talks-idUKKBN1EZ0XG

(20) https://data.oecd.org/lprdty/gdp-per-hour-worked.htm

(21) https://uk.reuters.com/article/us-germany-wages/german-union-ig-metall-threatens-all-out-strikes-ahead-of-wage-talks-idUKKBN1EZ0XG

(22) http://www.hrreview.co.uk/hr-news/strategy-news/german-industrial-workers-win-right-flexible-hours/110037

(23) https://asia.nikkei.com/Economy/Five-things-to-know-about-Japan-s-work-reform-law

(24) https://www.regus.nl/work-uk/japan-embraced-flexible-working/

(25) http://uk.businessinsider.com/japan-is-facing-a-death-by-overwork-problem-2018-3?r=US&IR=T

(26) https://tradingeconomics.com/japan/youth-unemployment-rate

(27) https://news.microsoft.com/apac/features/working-for-a-change-breaking-free-from-the-traditional-work-culture-in-japan/

(28) https://www.takeda.com/newsroom/takeda-announces-introduction-of-new-highly-flexible-work-styles/

(29) https://www.about.hsbc.co.uk/-/media/uk/en/news-and-media/cmb/171108-flexible-working.pdf

(30) https://timewise.co.uk/

(31) https://timewise.co.uk/wp-content/uploads/2018/05/Manifesto-for-change.pdf

(32) https://timewise.co.uk/employer-awards-2018/