Basecamp-boek

Stemmen

Hoe Basecamp de ideale bedrijfscultuur opbouwde

Leestijd:  5 Minuten

Vaste uren, een rustige werkplek, transparante salarissen en échte secundaire arbeidsvoorwaarden zijn slechts enkele manieren om een gezonde, prettige en productieve werkomgeving te creëren, bericht Loulla-Mae Eleftheriou-Smith.

 

Tachtigurige werkweken? Vergaderingen laat op de avond? Op zondagavond mailtjes versturen? Volgens de bazen van het webappbedrijf Basecamp uit Chicago hoeft u echt niet zo hard te werken om productief te zijn.

Desondanks kan het door voortdurende meldingen, deadlines en te behalen targets lastig zijn om afstand te nemen, ook al heeft onderzoek van de Australian National University aangetoond dat meer dan 39 uur per week werken schadelijk is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.

CEO Jason Fried en CTO David Heinemeier Hansson van Basecamp delen hun methoden voor een prettigere en productievere werkplek in hun boek met de titel It Doesn’t Have to Be Crazy at Work. In dit artikel deelt Fried zijn tips en advies.

De auteurs van het boek over Basecamp, Jason Fried en David Heinemeier Hansson

CTO David Heinemeier Hansson en CEO Jason Fried van Basecamp

Bescherm de tijd van uw mensen

Fried vindt dat mensen de mogelijkheid moeten hebben om vijf dagen per week, acht uur per dag te kunnen werken zonder dat hun werk doorsijpelt in hun privétijd en erger nog, hun nachtrust. De gezondheidsrisico’s van slaapgebrek zijn algemeen bekend, maar uit onderzoek van Rand blijkt dat te weinig slaap ook invloed heeft op wereldeconomieën. Onvoldoende nachtrust kost jaarlijks 1,23 miljoen werkdagen aan productiviteit in de VS, 604.000 dagen in Japan en 209.000 dagen in Duitsland. Wanneer mensen genoeg slapen, hebben zij "meer geduld met elkaar, zijn ze aardiger, slimmer en creatiever," aldus Fried.

Daarom worden er bij Basecamp geen verplichte vergaderingen gehouden die werktijd in beslag nemen. Als mensen tot in de late uren doorwerken, gaat Fried bij hen langs om te zien wat de reden daarvoor is en om te bekijken of de werklast of deadlines anders kunnen worden georganiseerd, zodat mensen niet te hoeven overwerken. Hetzelfde geldt voor verlof – mensen worden juist aangemoedigd vrije dagen op te nemen in plaats van ontraden de vakantie op te nemen waar ze recht op hebben. "Het is mijn verantwoordelijkheid om de tijd van onze mensen te beschermen," zegt Fried. 

Bibliotheekregels introduceren  

Stoorzenders op kantoor zijn funest voor de productiviteit. In het 2018 Workplace Distraction Report van Udemy werden praatgrage collega’s en kantoorlawaai als de belangrijkste stoorzenders op de werkplek aangewezen, die op hun beurt weer gevolgen voor het stress- en motivatieniveau van anderen hadden.

Hoewel veel personeel van Basecamp op afstand werkt, heeft het bedrijf voor mensen die er wel samenwerken de stoorzenders weten te elimineren de invoer van bibliotheekregels.

"We dachten na over wat voor ruimte bevorderlijk is voor leren, nadenken en studeren, dingen die op de werkplek van werknemers worden verwacht," legt Fried uit. "Iedere bibliotheek ter wereld heeft dezelfde sfeer: mensen zijn er stil en respectvol, ze vallen elkaar niet lastig en dat is het perfecte voorbeeld voor een kantoor."

En als er toch met elkaar gesproken moet worden, zijn er ruimtes waar mensen hardop kunnen praten: net als de studieruimtes in een bibliotheek.

Niet eens, maar wel akkoord

Toen Jeff Bezos, de eigenaar van Amazon, in een brief aan aandeelhouders liet weten het "niet eens, maar wel akkoord" te zijn met het besluit een nieuwe tv-show te financieren, vonden Fried en Heinemeier Hansson deze woorden nuttig voor het omschrijven van het besluitvormingsproces bij Basecamp. Bezos dacht dat de voorgestelde show van Amazon Studios niet zou aanslaan, waarna zijn team aandrong op zijn goedkeuring en hij uiteindelijk antwoordde met de woorden: "Ik ben het er niet mee eens, maar ga er wel mee akkoord en hoop dat het onze best bekeken show ooit wordt."

Fried vertelt dat Basecamp tijden heeft meegemaakt, waarin "we eindeloos bleven discussiëren om te proberen alle betrokkenen het met elkaar eens te laten worden over een beslissing, maar dat was moeilijk, duurde lang en de machtigste mensen kregen uiteindelijk hun zin." Fried gelooft dat iedereen aan het woord laten, zodat ze het zonder wrok met elkaar oneens kunnen zijn, belangrijker is dan een unaniem besluit. Heinemeier Hansson en hij zijn het regelmatig niet met elkaar eens, maar gaan wel akkoord en hanteren daarbij dezelfde filosofie als Bezos. "Ik wil dat mensen succesvol zijn," zegt Fried. "Ik wil niet dat zij falen zodat ik mijn gelijk krijg."

Jason Fried, medeoprichter van Basecamp

Jason Fried, CEO van Basecamp

Maak salarissen transparant 

Als er iets is wat onmiddellijk voor verdeeldheid op de werkvloer zorgt, zijn het wel salarisverschillen. Uit een enquête van PayScale onder 71.000 werkenden blijkt dat een open en eerlijk gesprek over loon veel belangrijker werd gevonden dan een gesprek over carrièreontwikkeling. Er was echter wel een rechtstreeks verband tussen iemands voornemen om het bedrijf te verlaten en wat deze persoon van zijn loon vond.

Bij Basecamp is de salarisstructuur een paar jaar geleden veranderd. "We beseften dat goed zijn in uw werk vers één is, maar dat u een toponderhandelaar moet zijn om ook een goed salaris te krijgen," legt Fried uit. "Dat is fundamenteel oneerlijk."

Er is nu één salarisschaal voor iedere functie, ongeacht of iemand junior ontwerper, senior programmeur of klantenservicemedewerker is. Het loon is concurrerend en behoort tot de hoogste tien procent in de industrie, maar beschikt niet over alle partijdigheid die bij salaris een rol kan spelen of pogingen om de vorige salarisschaal van nieuwe medewerkers te evenaren. "Wij vonden dit de evenwichtigste manier van werken," zegt Fried.

Weg met het cv

Het perfecte cv maken is een ware kunst op zich, maar het zegt niet altijd veel over iemand. Daarom laat Basecamp sollicitanten een betaalde proefweek draaien, waarin zij een project moeten opzetten.

"Als wij u gaan aannemen, kan ik alleen over u oordelen wanneer u een project voor ons hebt gedaan. We verwachten geen perfectie, maar het is uw persoonlijke werk, u kunt uitleggen wat u hebt gedaan en waarom, en [wij kunnen zien] hoe u met kritiek omgaat en hoe het is om met u samen te werken," vertelt Fried.

Geef personeel echte secondaire arbeidsvoorwaarden, geen ‘hebbes’-voordelen

Extraatjes van het bedrijf, zoals gratis avondeten voor wie nog laat werkt, een spellenkamer en gratis bier op vrijdag klinken misschien heel aantrekkelijk, maar veroorzaken allemaal een probleem: u blijft erdoor langer op kantoor. Fried noemt dit ‘hebbes’-voordelen en Basecamp vermijdt deze doelbewust.

In plaats daarvan investeert het bedrijf in activiteiten waar het leven van werknemers beter van wordt, waardoor Basecamp ook beter wordt dankzij gelukkiger personeel. Dit betekent onder meer betaalde vakantiedagen, mensen geld geven voor een gezonde activiteit, zoals yoga of een fiets, en iedere maand een betaalde massage – in een echt kuuroord welteverstaan, niet in hun bureaustoel.

"We sturen mensen naar fantastische plaatsen en het mooie is dat het niet zomaar een vakantie is, maar een ervaring die zij anders niet zouden hebben meegemaakt," zegt Fried. Maar het bedrijf is niet uit op een schouderklopje. "We doen het omdat het goed voelt," concludeert hij.


Journaliste Loulla-Mae Eleftheriou-Smith woont en werkt in het Verenigd Koninkrijk en schrijft onder meer voor The Independent, The Huffington Post en andere publicaties.

Ontdek hoe de flexibele kantoorruimte van Regus uw bedrijfscultuur kan verbeteren